Organizator World Class Poland ogłosił listę 30 półfinalistów, którzy zmierzą się o tytuł Barmana Roku 2017 i przepustkę na międzynarodowe zawody barmań-skie World Class Competition w Meksyku.
Trzydzieści barmańskich talentów tym razem odnaleziono w Gdańsku, Krakowie, Łodzi, Poznaniu, Warszawie i Wrocławiu, skąd pochodzili uczestnicy także dwóch poprzednich polskich edycji konkur-su, ale także w Gliwicach, Krośnie i Osieku.
World Class Competition to najbardziej prestiżowy konkurs miksologiczny na świecie. Od 2009 r. kreuje międzynarodowe gwiazdy sztuki barmańskiej. Zwycięzcy i finaliści podróżują po świecie, są zapraszani do prowadzenia szkoleń i angażowani jako konsultanci w najlepszych lokalach.
Trzecia, polska edycja eliminacji do World Class Competition przebiega w nowej formule, z jeszcze mocniejszym naciskiem na edukację. Od października do grudnia 2016 roku w 8 miastach w Polsce zrealizowano program szkoleń, podzielonych na dwie sekcje tematyczne: „Future of Cocktails” oraz z podstaw produkcji whisky – „Johnnie Walker Blending Sessions”. Spotkania prowadzone były przez polskich finalistów światowego konkursu: Pawła Rodaszyńskiego (World Class Competition 2016) oraz Mateusza Szuchnika (2015). W sumie w warsztatach udział wzięło 1000 barmanów z całej Polski. W połowie lutego br. zakończono rekrutację do konkursu.
Trzydziestkę barmanów czeka teraz sito krajowych eliminacji. Po półfinałowym zjeździe barmańskim, który odbędzie się w kwietniu, jury wyłoni finałową dwunastkę, zaś polskiego Barmana Roku 2017 i finalistę globalnego konkursu World Class Competition poznamy pod koniec maja. Następnie najlepszych barmanów z 60 państw zmierzy się pod koniec sierpnia w jednym z najbardziej żywiołowych miast na świecie – Meksyku.
W 2016 roku na globalne finały World Class Poland w Miami wyjechał Paweł Rodaszyński. Rok wcześniej w światowych zawodach w Kapsztadzie wziął udział Mateusz Szuchnik. Obaj do kraju wrócili z zaszczytną pozycją w gronie 20 najlepszych barmanów globu.
World Class Poland jest częścią globalnego programu Diageo Reserve WORLD CLASS, którego misją jest edukacja i rozwój kultury spożywania alkoholu. W ciągu ośmiu dotychczasowych edycji po globalne trofeum i tytuł „Barmana Roku” Diageo Reserve WORLD CLASS sięgnęli reprezentanci: Francji, Japonii, Stanów Zjednoczonych, Hiszpanii, Australii, Wielkiej Brytanii oraz Grecji.
Kto w Top 30 World Class Poland 2017?
Gdańsk:
Piotr Borzym – Piwna 47 Food&Wine Bar
Dawid Łukowski – Stary Maneż
Grzegorz Rathnau – Flisak 76′
Patryk Żmuda-Trzebiatowski – Cooltura Chmielna 101
Gliwice:
Mateusz Pogoda – Mardi Gras Cocktail Bar & Club
Kraków:
Karolina Gucwa – Le Scandale Royal
Krzysztof Kalita – Kraina Szeptów
Sara Kowalczyk – Z Ust Do Ust
Patryk Orzechowicz – Augusta
Marcin Pieniążek – Le Scandale Garden
Andrzej Rachwalski -Z Ust Do Ust
Michał Stasiak – Baroque cocktails and music
Aleksander Szota – Mercy Brown
Tomasz Źródłowski – Mercy Brown
Krosno:
Karol Jarosz – Hotel Nafta
Łódź:
Bartłomiej Wójcik – Restauracja Gronowalski
Osiek:
Krzysztof Ciemiera – Alter Molo
Poznań:
Marek Bilski – WhiskyBar 88
Arkadiusz Prunesti – Susznia
Warszawa:
Arkadiusz Białkowski – Hotel Courtyard by Marriott Warsaw Airport
Karim Bibars – Charlie
Przemek Bocian – Kita Koguta
Sara Hamadyk – Bibenda Bar & Restaurant
Paweł Hyba – Pies Czy Suka
Marcin Kruk – Kita Koguta
Janusz Lemiesz – Bar Koszyki
Jakub Magnuszewski – 6 Cocktails
Dominik Mazur – Charlie
Emil Oponowicz – Woda Ognista
Wrocław:
Bartek Jankowski – Heca