Znamy Mistrza Drobiowego Smaku

Aktualności

Znamy Mistrza Drobiowego Smaku

Zwycięzcami czwartej edycji Bitwy na Drobiowe Smaki zostali Maria Solińska i Hubert Hyzopski z Zespołu Szkół nr 6 im. Macieja Rataja w Ełku. Na drugim miejscu uplasowali się Wiktor Wołczyk i Iwo Nowacki z Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego w Kielcach, a na trzecim Dawid Oświęcimski i Błażej Zieliński z Zespołu Szkół Gastronomicznych im. Febronii Gajewskiej-Karamać w Gorzowie Wlkp. Finał odbył się w dniach 08.04–10.04 w Instytucie Kulinarnym Transgourmet w Piasecznie. Poradnik Restauratora był partnerem medialnym tego wydarzenia.

Drużyny startujące w konkursie:

  1. Dawid Oświęcimski i Błażej Zieliński z Zespołu Szkół Gastronomicznych im. Febronii Gajewskiej-Karamać w Gorzowie Wlkp.
  2. Jagoda Jankowska i Weronika Kopała z Zespołu Szkół Gastronomicznych im. Febronii Gajewskiej-Karamać w Gorzowie Wlkp.
  3. Jadwiga Gan i Natalia Krawczak z Publicznej Szkoły Gastronomicznej HO-GA Technikum we Wrocławiu.
  4. Natalia Maciejczyk i Wiktoria Chaładaj z Zespołu Szkół Technicznych i Ogólnokształcących im. Stefana Żeromskiego w Częstochowie.
  5. Martyna Książek i Mikołaj Sierakowski z Zespołu Szkół Agro-Technicznych im. Wincentego Witosa w Ropczycach.
  6. Maja Burdzanowska i Kacper Pajewski z Technikum Gastronomiczno-Hotelarskiego nr 3 w Sosnowcu.
  7. Maria Solińska i Hubert Hyzopski z Zespołu Szkół nr 6 im. Macieja Rataja w Ełku.
  8. Wiktor Wołczyk i Iwo Nowacki z Zespołu Szkół Przemysły Spożywczego w Kielcach.

„Bitwa na drobiowe smaki IV: Walka o puchar” to ogólnopolski konkurs kulinarny stworzony dla uczniów klas ponadpodstawowych o profilu gastronomicznym. Głównym celem konkursu jest rozwijanie umiejętności kulinarnych oraz kreatywności uczniów, zachęcenie ich do korzystania z mięsa drobiowego w codziennej diecie, promowanie polskiego drobiu oraz obalanie mitów na temat jego szkodliwości.

Czwarta edycja konkursu uzyskała nową formułę. Spośród nadesłanych zgłoszeń zostało wyłonionych 36 zespołów, które zmierzyły się w trzech rundach eliminacyjnych. Wstępna selekcja uczestników polegała na ocenie nadesłanych przepisów wraz ze zdjęciami przygotowanych potraw w ramach zgłoszenia konkursowego.