Piąta edycja plebiscytu dobiegła końca. Wzięło w niej udział blisko 600 restauracji z 15 regionów Polski, spośród których wyłoniono 19 laureatów. Uroczyste wręczenie nagród odbyło się 11 czerwca w Winnicy Adoria na Dolnym Śląsku. Wydarzeniu towarzyszyła premiera unikalnego wydania albumu „Kulinarna Podróż po Polsce”. Poradnik Restauratora miał patronat medialny nad wydarzeniem.
W piątej edycji plebiscytu konsumenckiego „Najlepsza Restauracja 2024” wzięło udział niemal 600 restauracji z 15 regionów. Konsumenci, biorąc pod uwagę smak dania, obsługę oraz atmosferę panującą w lokalu, głosowali na wybrane restauracje, poprzez kliknięcie symbolu korony na stronie internetowej programu. Miejsca, które otrzymały największą liczbę koron, zdobyły tytuł Najlepszej Restauracji 2024 programu Polskie Skarby Kulinarne i zostały zaprezentowane wyjątkowym albumie pt. „Kulinarna podróż po Polsce”, wydanym przez sieć hurtowni Makro Polska. Wyłoniono 19 laureatów, spośród których najwięcej głosów otrzymały: Restauracja & Karczma Staropolska, Restauracja DaVinci oraz Restauracja Akcent.
Poszukujemy najlepszych smaków kuchni polskiej – mówi Magdalena Figurna, Manager ds. PR i Komunikacji Wewnętrznej w Makro Polska. – Głównym celem zarówno plebiscytu, jak i programu Polskie Skarby Kulinarne jest budowanie świadomości na temat rodzimej kuchni oraz wsparcie i docenienie lokalnych restauracji. Wyboru zwycięzców dokonują konsumenci, którzy oprócz dań oceniają także obsługę lokalu – dodaje.
Uroczyste wręczenie nagród odbyło się 11 czerwca w Winnicy Adoria na Dolnym Śląsku. Wydarzenie cieszyło się znacznym zainteresowaniem. Wzięło w nim udział ponad 100 uczestników.
Za przygotowanie dań odpowiadali szefowie kuchni Akademii Inspiracji Makro. Goście mogli spróbować między innymi kremowej bryndzy z bobem, groszkiem, rokitnikiem, chili i miętą, chłodnika z polskich warzyw na maślance z kruszonymi pestkami czy lemoniady rokitnikowej. Mieli również możliwość zwiedzić winnicę, wziąć udział w wine pairingu oraz w prezentacji dotyczącej renesansu zapomnianych produktów kuchni polskiej.
Wydarzeniu towarzyszyła premiera najnowszego wydania albumu „Kulinarna podróż po Polsce”. Jest to unikalna publikacja, która łączy opowieść o kuchni regionów, prezentację laureatów plebiscytu „Najlepsza Restauracja 2024” z bogactwem przepisów kuchni polskiej autorstwa szefów kuchni Akademii Inspiracji Makro. Album jest dostępny na stronie Gazetka Promocyjna MAKRO – Kulinarna podróż po Polsce – Strona 1
Lista restauracji nagrodzonych w plebiscycie Polskie Skarby Kulinarne w edycji na rok 2024 znajduje się na stronie www.polskieskarby.pl oraz poniżej
Warszawa:
Restauracja Future&Wine
Restauracja Hektor1970
Kraków:
Restauracja & Karczma Staropolska, Szczucin
Miła Moja Rodzinny Dom Restauracyjny, Modlnica
Łódź:
Restauracja Powroty, Łowicz
Trójmiasto i Pomorze:
Restauracja Akcent, Frombork
Wrocław i Dolny Śląsk:
Restauracja Szyszka Chmielu, Lubin
Restauracja P jak Pysznie, Kępno
Restauracja Wrocławska, Wrocław
Poznań i Wielkopolska:
Restauracja Czarny Bocian, Nowe Miasto nad Wartą
Warmia i Mazury:
Restauracja z Zielonym Piecem, Olsztynek
Kujawy:
Restauracja Starówka, Brodnica
Zakopane i Podhale:
Schronisko Bukowina, Bukowina Tatrzańska
Karczma Tabakowy Chodnik, Zawoja
Podkarpacie:
Restauracja w Hotelu Platan, Sielec
Podlasie:
Restauracja Kuchnia Tatarska U Alika, Suwałki
Śląsk, Zagłębie i Jura:
Restauracja Galeria Smaku, Świętochłowice
Lubelszczyzna:
Restauracja Piwnica pod Św. Kazimierzem, Zamość
Świętokrzyskie:
Restauracja Da Vinci, Chęciny
źródło: Makro Polska
oprac.: red.