Znamy laureatów konkursu Zgotuj sobie sukces

Newsy

Znamy laureatów konkursu Zgotuj sobie sukces

21 listopada 2012

16 listopada w Warszawie odbył się finał prestiżowego, ogólnopolskiego konkursu kulinarnego „Zgotuj sobie sukces” zorganizowanego przez Akademię Efektywnej Przedsiębiorczości MAKRO i Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni. W tym roku najlepsze okazały się kobiety – Natalia Ostrowska i Emilia Zgutka z Zespołu Szkół Gastronomicznych przy ulicy Majdańskiej w Warszawie.  Drugie miejsce zajęli ich koledzy ze szkoły – Daniel Majewski i Bartosz Królikowski, zaś trzecie – Łukasz Ładno i Jarosław Kowalewski z Zespołu Szkół Gastronomicznych przy ulicy Poznańskiej.

W dniu finału dwanaśnie zespołów młodych kucharzy z całej Polski zmierzyło się z zadaniem przygotowania dania głównego oraz deseru z produktów, których wcześniej nie znali. Uczestnicy konkursu otrzymali od międzynarodowego jury pudła  (tzw. „black box”), w których znalazły się: polędwica wieprzowa, kasza pęczak, buraki, jabłka, banany i kawa instant. Zadanie konkursowe polegało na przygotowaniu z otrzymanych składników w ciągu 1,5 godziny 6 porcji dania głównego oraz deseru. Potrawy były oceniane przez członków międzynarodowego jury, w którym zasiedli profesjonalni kucharze. Jednocześnie popisy młodych talentów poddawane były ocenie dziennikarzy i krytyków kulinarnych, którzy przyznali swoją nagrodę za najbardziej kreatywne danie. Ich wybór był zbieżny z werdyktem ekspertów – swoją nagrodę przyznali uczniom z warszawskiej szkoły gastronomicznej przy ul. Poznańskiej, laureatom III miejsca.

Fantazja i wiedza zwycięskiego zespołu zaowocowały propozycją niezwykłego dania głównego, które skomponowane zostało z polędwiczki z pesto przygotowanym na bazie bazylii, pietruszki, orzeszków pini i orzechów włoskich, podanej z kaszą pęczak z dodatkiem jabłka i sera mascarpone. Całość uświetniło carpaccio z buraczków przyprawionych imbirem i octem balsamicznym oraz sos porzeczkowo – czekoladowy.

 „Produkty z black boxa tylko pozornie były proste. Dobór odpowiednich dodatków i pomysł, inspiracja, co z tego ugotować, aby było wyjątkowe, stał się naszym przepisem na sukces w tym konkursie.” – mówi Natalia, która jednocześnie podkreśla skromnie, że o wyniku zadecydować mogło nie danie główne, ale deser, nad którym więcej pracowała Emilia.  Zwycięski deser to parfait z bananem z dodatkiem ziaren kaszy podane na bezie migdałowej.

Jury, do którego zaproszeni zostali krytycy kulinarni i dziennikarze, było pod wrażeniem dania uczniów ze szkoły gastronomicznej przy ul. Poznańskiej w Warszawie. Chłopcy jako jedyni wpadli na pomysł nieszablonowego wykorzystania kaszy, z której zrobili placki. Do nich dodali wyśmienity mus selerowy i bardzo dobrze przygotowane mięso. Wyróżnienie dostali także uczniowie z Nowej Gdyni koło Łodzi za pyszną polędwicę w sosie grzybowym i frytki z buraczków i jabłek.

Krytycy kulinarni i dziennikarze zauważyli, że w polskim systemie edukacyjnym istnieje potrzeba wprowadzenia programu nauczania o tradycji polskiej kuchni oraz jej zróżnicowaniu regionalnym. Podkreślili też ogromną odwagę młodzieży za wybór trudnej drogi zawodowej, docenili innowacyjność i wspaniałe kompozycje smakowe, które prezentowane im były podczas obrad. Michał Oksiński z „Nowości Gastronomicznych” podkreślił podczas gali finałowej, jak ważne jest to, że młodzi ludzie wyszli ze szkolnych laboratoriów i praktykowali gotowanie w innych warunkach, pod presją czasu i przy dużej adrenalinie, która zawsze towarzyszy tego typu konkursom.

W IV edycji konkursu kulinarnego „Zgotuj sobie sukces” udział wzięło 56 zespołów ze szkół o profilu gastronomiczno – hotelarskim z całej Polski. Do finału ostatecznie zakwalifikowało się 12 dwuosobowych ekip. Laureatki z Warszawy wygrały nie tylko wspaniałą przygodę, która będzie miała swój ciąg dalszy w postaci stażu w ekskluzywnej kuchni w zagranicznym hotelu, ale też 10 000 zł, nagrody rzeczowe dla szkoły o wartości 5000 zł, a także bon na zakupy w MAKRO dla prowadzącej je nauczycielki.

„Zgotuj sobie sukces” to giełda talentów i możliwość zaprezentowania swoich możliwości – mówi Grzegorz Kazubski – szef Akademii Efektywnej Przedsiębiorczości przy Makro, organizator i inicjator konkursu. Często już na tym etapie otwierają się pierwsze drzwi do kariery zawodowej – dodaje.

Jarosław Uściski – prezes Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierników – zaprosił zwyciężczynie konkursu do Międzynarodowej Reprezentacji Polski, która pod okiem najlepszych mistrzów kuchni trenuje i startuje w międzynarodowych konkursach kulinarnych. W tym roku polska ekipa młodzieżowa przywiozła brązowy medal z Olimpiady Kulinarnej organizowanej co cztery lata w Erfurcie.