21-23 października br. niemal trzy tysiące Poznaniaków i turystów miało szansę degustacji oraz oceny dań kuchni włoskiej, serwowanych w ośmiu restauracjach w cenie 10 zł w ramach I Festiwalu Smaków Włoskich.
Festiwalowe dania przygotowały restauracje: Girasole, Umberto, Cafe Bordo (wszystkie trzy z ulicy Żydowskiej), Tivoli (ul. Wroniecka, ul. Naramowicka, ul. Św. Czesława oraz ul. Ściegiennego), Fidelio (ul. Garbary), Roma (ul. Półwiejska), LaLucciola i Villa Magnolia (obie z ul. Głogowskiej).
Serwowane w Villi Magnolia danie: „Rozciągnięta polędwica wołowa (Schiacciata di manzo) z czosnkiem, rozmarynem i grzybami” według przepisu Jamiego Oliviera zostało przez gości ocenione najwyżej. Restauracja uzyskała miano „Najpopularniejszej Restauracji I Festiwalu Smaków Włoskich 2010″.
Wśród gości odwiedzających restauracje w ciągu trzech dni trwania Festiwalu znalazło się również dziesięcioosobowe profesjonalne jury, które dokonywało ocen festiwalowych dań i restauracji w czterech kategoriach: aranżacja dania na talerzu, smak, atmosfera w lokalu oraz jakość obsługi. W skład jury weszli: Kurt Scheller (mistrz sztuki kulinarnej, właściciel Kurt Scheller Academy w Warszawie), Paweł Kibart (szef kuchni klubu tenisowego Sinnet z Warszawy, absolwent szkoły gastronomicznej w Serramazzoni we Włoszech), Hanna Szymanderska (pisarska książek kulinarnych), Krystian Szopka (szef kuchni Hotelu Sheraton Poznań), Marcin Antoniewski (szef kuchni z Wrocławia), Andrea Parolo i Anna Ładyńska (promotorzy włoskiej sztuki kulinarnej w Polsce, właściciele portalu kuchniawloska.com), Agnieszka Ochniak (redaktor naczelna platformy gastronomicznej Papaja.pl), Edyta Czerwińska (redaktor naczelna miesięcznika Poradnik Restauratora) oraz krytycy kulinarni z Poznania Anna i Marcin (redaktorzy ZjescPoznan.pl).
Opinie jurorów na temat festiwalowych dań nie były jednoznaczne. Dyskusje przyniosły zwycięstwo Cafe Bordo Ristorante. Danie „Ręcznie wyrabiany makaron maltagliatti z krewetkami, marchewką, cukinią i czosnkiem podlewane winem” autorstwa szefa kuchni Cafe Bordo – Pasquale Alvino, otrzymało miano „Najsmaczniejsze danie kuchni włoskiej 2010″. Maltagliatti to według włoskiej tradycji nierówne resztki ciasta, które pozostawało gospodyniom po zrobieniu lasagne lub tagliatelle.
– Był to prawdziwy sprawdzian dla restauratorów, z którego wszyscy wynieśli cenne doświadczenia. Festiwal udowodnił, że to nie poznaniacy są oporni na wychodzenie z domu i spożywanie posiłków poza nim, ale restauratorom brakuje inicjatywy i dostosowywania ofert do potrzeb i zamożności mieszkańców – podsumowuje Joanna Ochniak, organizatorka festiwalu. Dodaje, że duże zainteresowanie klientów pozytywnie zaskoczyło twórców imprezy. Obiecała, że w kolejnych festiwalach poprawione zostanie zaplecze organizacyjne.
Zapraszamy również na stronę festiwalu na portalu Facebook http://www.facebook.com/home.php?#!/pages/Festiwal-Wloskich-Smakow/111152862282469
Zdjęcia: michaldlugokecki.com