10 czerwca w Hotelu HP Park w Poznaniu odbyła się trzecia edycja konkursu im. Rafała Jelewskiego – Wielkopolski Kucharz Roku. Konkurs poświęcony był pamięci wybitnego szefa kuchni Rafała Jelewskiego, który niemal całą swoją zawodową karierę związał z Hotelem HP Park w Poznaniu i w tym czasie osiągał wraz ze swoją załogą największe sukcesy. Tegoroczna edycja konkursu była symbolicznym powrotem do źródeł, jednak całkowicie nowej odsłonie. Dwunastu kucharzy, których zadaniem było przygotowanie dania głównego składającego się z trzech obowiązkowych składników: wieprzowiny złotnickiej (dowolny element), piwa oraz boczniaków walczyło o cenne nagrody, zagraniczny staż i nominację do półfinału Kulinarnego Pucharu Polski. Zdaniem Jury najlepszy w tym roku okazał się Paweł Salamon ze Smolarnia Hotel & Restaurant w Trzciance. Drugie miejsce zajął Jakub Walczak z Restauracji Bazar 1838 w Poznaniu, którego potrawa otrzymała tytuł „Najlepszy smak potrawy konkursowej”. Zdobył także dwutygodniowy staż u Pawła Kamienicznego w hotelu w Dubaju. A z Arturem Dzierzbickim, szefem kuchni piłkarskiej drużyny Lech Poznań przygotuje posiłek dla drużyny Kolejorza podczas meczu o Superpuchar (7.07.). Trzecie miejsce przypadło Marcinowi Trzcińskiemu z Enjoy Restaurant w Poznaniu. Organizatorem konkursu była Fundacja Gastronomia na Obcasach. Poradnik Restauratora był patronem medialnym tego wydarzenia.