Goście oceniali restauracje w pięciu kategoriach – przystawkę, danie główne, deser, obsługę i atmosferę. Konkursowy algorytm zlicza wszystkie głosy i waży przez liczbę uczestników. Jest to więc najbardziej obiektywna platforma oceny restauracji w kraju.
Zwycięzcą ogólnopolskiego Plebiscytu Gości Restaurant Week została restauracja Patio – Grand Hotel Rzeszów, której przyznano także pierwszą nagrodę w kategoriach „Danie główne” i „Przystawka”, oraz uznano za najpopularniejszą restaurację w Polsce. Na drugim miejscu znalazła się kolejna restauracja z Rzeszowa – Wina Dajcie, która zwyciężyła także w kategorii „Najlepsza atmosfera”. Trzecie miejsce na podium uzyskała warszawska restauracja Les Amis FLAM & BIÈRE, która została nagrodzona także w kategorii „Najlepszy deser”. W kategorii „Najlepsza obsługa” wygrała wrocławska restauracja Alyki.
Oto pełna lista zwycięzców:
WYNIKI OGÓLNOPOLSKIE
I MIEJSCE W POLSCE: Patio – Grand Hotel Rzeszów (Rzeszów)
II MIEJSCE W POLSCE: Wina Dajcie (Rzeszów)
III MIEJSCE W POLSCE: Les Amis FLAM & BIÈRE (Warszawa)
NAJLEPSZA PRZYSTAWKA W POLSCE: Patio – Grand Hotel Rzeszów (Rzeszów)
NAJLEPSZE DANIE GŁÓWNE W POLSCE: Patio – Grand Hotel Rzeszów (Rzeszów)
NAJLEPSZY DESER W POLSCE: Les Amis FLAM & BIÈRE (Warszawa)
NAJLEPSZA OBSŁUGA W POLSCE: Alyki (Wrocław)
NAJLEPSZA ATMOSFERA W POLSCE: Wina Dajcie (Rzeszów)
NAJPOPULARNIEJSZA RESTAURACJA W POLSCE: Patio – Grand Hotel Rzeszów (Rzeszów)
WYNIKI REGIONALNE
BIAŁYSTOK
I MIEJSCE: Regiment
II MIEJSCE: Savoy w Hotelu Aristo
III MIEJSCE: Maho Sushi
NAJLEPSZA PRZYSTAWKA: Maho Sushi
NAJLEPSZE DANIE GŁÓWNE: Savoy w Hotelu Aristo
NAJLEPSZY DESER: Regiment
NAJLEPSZA OBSŁUGA: Regiment
NAJLEPSZA ATMOSFERA: Kawelin
NAJPOPULARNIEJSZA RESTAURACJA: Savoy w Hotelu Aristo
KRAKÓW
I MIEJSCE: Four
II MIEJSCE: Qrudo Food&Wine
III MIEJSCE: Nowy Spichlerz (Tomaszowice)
NAJLEPSZA PRZYSTAWKA: Four
NAJLEPSZE DANIE GŁÓWNE: Nowy Spichlerz (Tomaszowice)
NAJLEPSZY DESER: Four
NAJLEPSZA OBSŁUGA: Art
NAJLEPSZA ATMOSFERA: Four
NAJPOPULARNIEJSZA RESTAURACJA: Four
NAJLEPSZY DEBIUT: Qrudo Food&Wine
LUBELSKIE
I MIEJSCE: Central Park Bistro
II MIEJSCE: Locomotiva
III MIEJSCE: Za Kulisami
NAJLEPSZA PRZYSTAWKA: Central Park Bistro
NAJLEPSZE DANIE GŁÓWNE: Małe Indie
NAJLEPSZY DESER: Central Park Bistro
NAJLEPSZA OBSŁUGA: Locomotiva
NAJLEPSZA ATMOSFERA: Za Kulisami
NAJPOPULARNIEJSZA RESTAURACJA: Za Kulisami
NAJLEPSZY DEBIUT: Central Park Bistro
ŁÓDŹ
I MIEJSCE: Salio Browar & Restauracja
II MIEJSCE: Tabu Sushi And Modern Cuisine
III MIEJSCE: Heksagon
NAJLEPSZA PRZYSTAWKA: Salio Browar & Restauracja
NAJLEPSZE DANIE GŁÓWNE: Tabu Sushi And Modern Cuisine
NAJLEPSZY DESER: Salio Browar & Restauracja
NAJLEPSZA OBSŁUGA: King Kong
NAJLEPSZA ATMOSFERA: Komediowa
NAJPOPULARNIEJSZA RESTAURACJA: Farina Bianco
NAJLEPSZY DEBIUT: Komediowa
PODHALE
I MIEJSCE: La Prima
II MIEJSCE: Krajobrazy (Murzasichle)
III MIEJSCE: Grand Kasprowy (Zakopane)
NAJLEPSZA PRZYSTAWKA: Krajobrazy (Murzasichle)
NAJLEPSZE DANIE GŁÓWNE: La Prima
NAJLEPSZY DESER: La Prima
NAJLEPSZA OBSŁUGA: Krajobrazy (Murzasichle)
NAJLEPSZA ATMOSFERA: Tam Gdzie Zawsze
NAJPOPULARNIEJSZA RESTAURACJA: Krajobrazy (Murzasichle)
NAJLEPSZY DEBIUT: La Prima
POZNAŃ
I MIEJSCE: Concordia Taste
II MIEJSCE: Komnata Smaku – Pałac Jaśminowy (Batorowo)
III MIEJSCE: Obfitość Smaku i Wina
NAJLEPSZA PRZYSTAWKA:
NAJLEPSZE DANIE GŁÓWNE: Concordia Taste
NAJLEPSZY DESER: Obfitość Smaku i Wina
NAJLEPSZA OBSŁUGA: Concordia Taste
NAJLEPSZA ATMOSFERA: Komnata Smaku – Pałac Jaśminowy (Batorowo)
NAJPOPULARNIEJSZA RESTAURACJA: Komnata Smaku – Pałac Jaśminowy (Batorowo)
NAJLEPSZY DEBIUT: Obfitość Smaku i Wina
RZESZÓW
I MIEJSCE: Patio – Grand Hotel Rzeszów
II MIEJSCE: Wina Dajcie
III MIEJSCE: Kucharze
NAJLEPSZA PRZYSTAWKA: Patio – Grand Hotel Rzeszów
NAJLEPSZE DANIE GŁÓWNE: Patio – Grand Hotel Rzeszów
NAJLEPSZY DESER: Patio – Grand Hotel Rzeszów
NAJLEPSZA OBSŁUGA: Wina Dajcie
NAJLEPSZA ATMOSFERA: Wina Dajcie
NAJPOPULARNIEJSZA RESTAURACJA: Patio – Grand Hotel Rzeszów
NAJLEPSZY DEBIUT: Wina Dajcie
SILESIA
I MIEJSCE: Ważne Miejsce (Katowice)
II MIEJSCE: Boska (Gliwice)
III MIEJSCE: ISTO (Katowice)
NAJLEPSZA PRZYSTAWKA: MONO Patisserie & Bistro (Bielsko-Biała)
NAJLEPSZE DANIE GŁÓWNE: Ważne Miejsce (Katowice)
NAJLEPSZY DESER: Boska (Gliwice)
NAJLEPSZA OBSŁUGA: Pod Platanami (Tarnowskie Góry)
NAJLEPSZA ATMOSFERA: ISTO (Katowice)
NAJPOPULARNIEJSZA RESTAURACJA: ISTO (Katowice)
NAJLEPSZY DEBIUT: Boska (Gliwice)
SZCZECIN
I MIEJSCE: Palmyra
II MIEJSCE: VA BANQUE
III MIEJSCE: Resto Bar Parkowa 13
NAJLEPSZA PRZYSTAWKA: Palmyra
NAJLEPSZE DANIE GŁÓWNE: Palmyra
NAJLEPSZY DESER: Palmyra
NAJLEPSZA OBSŁUGA: VA BANQUE
NAJLEPSZA ATMOSFERA: VA BANQUE
NAJPOPULARNIEJSZA RESTAURACJA: Baraż Restauracja
NAJLEPSZY DEBIUT: Baraż Restauracja
TORUŃ
I MIEJSCE: Salt (Copernicus Toruń Hotel)
II MIEJSCE: Royal India
III MIEJSCE: Jan Olbracht Browar Staromiejski
NAJLEPSZA PRZYSTAWKA: Salt (Copernicus Toruń Hotel)
NAJLEPSZE DANIE GŁÓWNE: Salt (Copernicus Toruń Hotel)
NAJLEPSZY DESER: Salt (Copernicus Toruń Hotel)
NAJLEPSZA OBSŁUGA: Jan Olbracht Browar Staromiejski
NAJLEPSZA ATMOSFERA: Royal India
NAJPOPULARNIEJSZA RESTAURACJA: Artystyczna Bistro
NAJLEPSZY DEBIUT: Salt (Copernicus Toruń Hotel)
TRÓJMIASTO
I MIEJSCE: PUNKT Gdynia
II MIEJSCE: Fellini (Gdańsk)
III MIEJSCE: Crudo (Sopot)
NAJLEPSZA PRZYSTAWKA: PUNKT Gdynia
NAJLEPSZE DANIE GŁÓWNE: Fellini (Gdańsk)
NAJLEPSZY DESER: Crudo (Sopot)
NAJLEPSZA OBSŁUGA: PUNKT Gdynia
NAJLEPSZA ATMOSFERA: Atelier BonŻur (Gdańsk)
NAJPOPULARNIEJSZA RESTAURACJA: Fellini (Gdańsk)
NAJLEPSZY DEBIUT: Fellini (Gdańsk)
WARMIA I MAZURY
I MIEJSCE: Głową w piach (Olsztyn)
II MIEJSCE: SOFRA w hotelu Azzun (Barczewo)
III MIEJSCE: Pałac Warlity (Olsztynek)
NAJLEPSZA PRZYSTAWKA: Pałac Warlity (Olsztynek)
NAJLEPSZE DANIE GŁÓWNE: Głową w piach (Olsztyn)
NAJLEPSZY DESER: Głową w piach (Olsztyn)
NAJLEPSZA OBSŁUGA: Głową w piach (Olsztyn)
NAJLEPSZA ATMOSFERA: Głową w piach (Olsztyn)
NAJPOPULARNIEJSZA RESTAURACJA: Tandoor House – Kuchnia i Kultura Indyjska (Olsztyn)
NAJLEPSZY DEBIUT: SOFRA w hotelu Azzun (Barczewo)
WARSZAWA
I MIEJSCE: Les Amis FLAM & BIÈRE
II MIEJSCE: Szara Eminencja x Piaseczno
III MIEJSCE: Pańska 85 Restaurant & Bar
NAJLEPSZA PRZYSTAWKA: Les Amis FLAM & BIÈRE
NAJLEPSZE DANIE GŁÓWNE: Les Amis FLAM & BIÈRE
NAJLEPSZY DESER: Szara Eminencja x Piaseczno
NAJLEPSZA OBSŁUGA: U Kucharzy w Arsenale
NAJLEPSZA ATMOSFERA: Pańska 85 Restaurant & Bar
NAJPOPULARNIEJSZA RESTAURACJA: Syreni Śpiew Koneser
NAJLEPSZY DEBIUT: Szara Eminencja x Piaseczno
WROCŁAW
I MIEJSCE: Pod Papugami Restaurant & Cocktailbar
II MIEJSCE: Alyki
III MIEJSCE: CK Restauracja
NAJLEPSZA PRZYSTAWKA: CK Restauracja
NAJLEPSZE DANIE GŁÓWNE: Alyki
NAJLEPSZY DESER: Samarqand
NAJLEPSZA OBSŁUGA: Alyki
NAJLEPSZA ATMOSFERA: Pumo di Puglia
NAJPOPULARNIEJSZA RESTAURACJA: OVO Bar & Restaurant
NAJLEPSZY DEBIUT: Samarqand
Festiwal odbył się pod hasłem #WiwatGoście #WiwatRestauracje świętując w ten sposób tak liczny powrót Gości do restauracji. Wzięło w nim udział prawie 90 tys. Gości (mimo pandemii tylko 2,5% mniej niż rok temu) oraz 348 najlepszych restauracji z 14 regionów (w tym 131 debiutujących). Festiwalowi Restaurant Week towarzyszyła ogólnopolska kampania, która dotarła do 13 mln odbiorców. W świętowanie i promowanie wydarzenia zaangażowało się ponad 600 Ambasadorów oraz media ogólnopolskie i lokalne. Pojawiło się ponad 3,6 tys. publikacji. Festiwal był szeroko promowany w mediach społecznościowych i w kampanii outdoorowej. W rezultacie w okresie okołofestiwalowym stronę www.RestaurantWeek.pl odwiedzono ponad 600 tysięcy razy.
Kolejna edycja Restaurant Week odbędzie się w dniach 28 października – 15 listopada 2020 r. Na stronie www.RestaurantWeek.pl dostępne są już wcześniejsze rezerwacje zapewniające dostęp do systemu rezerwacyjnego na 24 godziny przed innymi.
fot. materiały prasowe