W tegorocznej edycji konkursu uczestników będzie oceniać m. in. Jonas Larsson, szef kuchni jednej z najbardziej rozpoznawalnych restauracji w Szwecji – Kock & Vin.
Jonas Larsson swoją karierę zawodową zaczął już w wieku 15 lat pracując w niewielkiej restauracji w Växjö. Potem zbierał jeszcze doświadczenia w restauracjach w Borgholm, Sztokholmie i Goteborgu, aż w 2006 roku trafił do Kock & Vin restauracji założonej w 2000 roku przez Björna Persona. Jonas Larsson pojawił się Kock & Vin w przełomowym momencie, kiedy właściciel restauracji zdecydował o zmianie strategii działania i skoncentrowaniu wysiłków zespołu na opracowaniu nowoczesnych dań opartych na kuchni szwedzkiej. Wysiłek z pewnością się opłacał. W 2008 roku Kock & Vin zdobył gwiazdkę Michelin.
Zmieniające się ciągle oczekiwania rynku sprawiły jednak, że restauracja Kock & Vin po 14 latach została zamknięta, a odpowiedzią na nowe wymagania klientów stała się zdecydowanie nowoczesna Koka otwarta w lutym tego roku. Jak twierdzi sam Jonas Larsson nie można się rozwijać, jeżeli ciągle robi się te same rzeczy każdego dnia.
Obecność Jonasa Larssona w podczas tegorocznej edycji KPP to dopiero zapowiedź działań, dzięki którym „gwiazdki Michelin” zagoszczą w Kulinarnym Pucharze Polski – podkreśla Koordynator Projektu KPP Ewa Wojtysiak. Mamy nadzieję, że uda się nam nawiązać współpracę z kucharzami z najlepszych restauracji w zdecydowanie szerszym zakresie.
Finał Kulinarnego Pucharu Polski już za niecałe 6 miesięcy. Kto jeszcze będzie oceniał uczestników konkursu? Już wkrótce kolejna odsłona sędziowskiego teamu.