Znamy już Mistrzów Europy BBQ 2014

Newsy

Znamy już Mistrzów Europy BBQ 2014

30 czerwca 2014

22 czerwca br. w Dolinie Charlotty odbyły się Mistrzostwa Europy w BBQ. Trzy dni trwały zmagania kilkudziesięciu drużyn z całego świata: wołowina z certyfikatem QMP, wieprzowina, drób, ryba, danie narodowe oraz deser. Uczestników oceniało międzynarodowe Jury złożone z ponad 30 sędziów. Zwyciężyli Szwedzi ale doskonale poradzili sobie także Estończycy, mieszany team Austriacko-Niemiecki oraz Norwegowie.

Polska wołowina QMP hitem Mistrzostw

Historia BBQ wywodzi się z tradycji kowbojskich kiedy to kawałki wołowiny były zakopywane w wygasającym ognisku i rano były upieczone, kruche i soczyste dlatego na Partnera Strategicznego Mistrzostw wybrana została Polska Wołowina QMP. Certyfikowana wołowina dojrzewająca, która słynie ze swojej miękkości, kruchości, soczystości. Uczestnicy wszystkich teamów chętnie odpoczywali w biało czerwonym namiocie QMP w przerwach podczas przygotowań do konkursu. Zajadali się polskimi stekami i znakomitym pieczony udźcem QMP. Na końcu imprezy nie było drużyny, która nie powtarzałaby głośno i z uznaniem słowa „WOLOWINA”.

Przede wszystkim świetna zabawa

Drużyny były bardzo dobrze przygotowane i do zadań konkursowych podeszły z pełnym profesjonalizmem. Dla większości z nich branie udziału w podobnych konkursach na całym świecie to sposób na życie. Pomimo rywalizacji wszyscy doskonale się bawili i dbali nie tylko o najlepszy smak dań ale także o show towarzyszące przygotowaniom.  

Atrakcje dla całej rodziny

Goście i kibice z całej polski oprócz fantastycznego pokazu sztuki kulinarnej mieli możliwość skorzystania z wielu atrakcji. Imprezę uświetnił zlot motocyklistów, występy muzyków country, a także koncerty gwiazd takich jak Ewelina Lisowska i Patrycja Markowska oraz zagraniczne gwiazdy Sandra oraz Jennifer Rush.

Historia Mistrzostw

Mistrzostwa Europy to impreza cykliczna odbywająca się raz na dwa lata w państwach zrzeszonych w WBQA, czyli Światowym Stowarzyszeniu BBQ. Ma ona na celu promowanie najnowszych trendów barbecue. Organizacja skupia obecnie 20 państw europejskich, a z 60-cioma jest w kontakcie. Ostatnie Mistrzostwa Europy odbyły się w 2012 roku w Belgii (Torhout). W mistrzostwach brały udział 54 zespoły. Impreza zgromadziła ok. 200 tys. widzów.

Grillowanie a BBQ

Różnica pomiędzy grillowaniem, a barbecue jest znacząca. Grillowanie jest szybką formą przyrządzania dań na „dużym ogniu”. Temperatura grillowania to około 200C-300C, a czas kilka lub kilkanaście minut, na ruszcie umiejscowionym bezpośrednio nad żarem. Barbecue umożliwia przyrządzanie dań na „małym ogniu”. Trwa znacznie dłużej, kilka lub nawet kilkanaście godzin, temperatura  może być kontrolowana w szerokim zakresie od 50C do 300C. Czas obróbki cieplnej jest długi lecz efekt końcowy jest od razu wyczuwalny w postaci rozpływającego się w ustach mięsa, które może mieć wiele różnych aromatów w zależności od inwencji autora.  Metodą BBQ można poradzić sobie nawet z trudniejszymi w przyrządzaniu kawałkami mięsa jak żeberka czy mostek, na grilla potrzebujemy wysokiej jakości steki, czy inne delikatne kawałki mięsa.