Znamy już finalistów Kulinarny Talent 2012

Newsy

Znamy już finalistów Kulinarny Talent 2012

15 marca 2012

12 marca br. jury akceptujące w składzie: Robert Sowa, Konrad Birek i Katarzyna Michalak, wyłoniło dwunastu finalistów IV Konkursu Sztuki Kulinarnej Roberta Sowy “Kulinarny Talent 2012”. Oto młodzi kucharze, którzy zakwalifikowali się do finału:

  • Bartłomiej Pawlikowski (Hotel Best Western Gorzów Wielkopolski; szef rekomendujący: Dawid Szkudlarek) – roladka z udka z musem curry, chipsem z boczku oraz tartą z łososiem i sałatką z warzyw podlewaną miodkiem majowym
  • Damian Kolasa (Constant – Michel Labarre; szef rekomendujący: Michel Labarre) – waniliowe udko z kurczaka z duetem łososia wędzonego i sous vide, podane z lawendową marchewką, puree z pora, ravioli z zielonego groszku, kremowego ziemniaka ze smardzami i pianą z palonego masła
  • Dominik Pochmara (Warszawa; szef rekomendujący: Karol Okrasa) – kurczak z pomidorami i pesto z rukwii wodnej podany z pierożkami z kaszy kuskus i musu z wątróbki
  • Kamil Wierzbowski (Hotel Novotel Warszawa Centrum; szef rekomendujący: Brian Farell) – “Fuzja orientu”, czyli roladka z kurczaka z tofu i szpinakiem w sosie teriyaki w duecie z California Maki z wędzonym łososiem norweskim w tempurze
  • Łukasz Stalęga (Dana Hotel&SPA Zielona Góra; szef rekomendujący: Rafał Hoszowski) – roladka z udźca kurczęcia z winnym demi glace w towarzystwie łososia a’la marshmallow, puszystej galaretki z ziół i limonki oraz chrupiącej cukinii z kurkami
  • Maciej Siąkowski (Łódź; szef rekomendujący: Andrea Camastra) – glazurowany w jus z gastrique’iem mus z kurczaka, espuma z wędzonego łososia i jogurtu, smażone mochi, pudding z rukoli, galaretka z ogórka i piklowana rzodkiewka
  • Marcin Zawadzki (Warszawa; szef rekomendujący: Paweł Oszczyk) – chrupiący kurczak confit z wędzonym łososiem norweskim i foie gras podany z risotto ze szczawiem i awokado oraz sosem curry
  • Martyna Rusin (Restauracja Blu Bielsko-Biała; szef rekomendujący: Mateusz Kręcina) – roladka z udka kurczaka z mixem sałat i łososiem norweskim z nutą pleśniowych serów i owoców leśnych
  • Michał Szpak (Restauracja Repubblica Italiana Warszawa; szef rekomendujący: Michał Bajerski) – pieczone w szynce parmeńskiej podudzie z kurczaka w towarzystwie sakiewek z wędzonym łososiem i pianki chrzanowej podane z sosem tymiankowym
  • Michał Ziaja (Restauracja LOFT Rzeszów; szef rekomendujący: Mariusz Nazimek) – ziołowe udo drobiowe podawane na borowikowym confit z piramidką z wędzonego łososia, papryki i sera koziego wykończoną musem brokułowym i trącone pomarańczową mgiełką
  • Tomasz Jeziorek (Hotel Swing Kraków; szef rekomendujący: Mirosław Drewniak) – orientalne zapiekane w cieście filo curry z kurczaka i łososia z nutką imbiru
  • Marcin Popielarz (Hotel Sheraton Sopot; osoba rekomendująca: Tomasz Borucki) – podudzia z kurczaka w brunoise z warzyw podane z polentą o smaku czerwonej kapusty, wędzonym łososiem z bryndzą w kaparowym gelanie oraz sosem z moreli i anchois

Organizatorem Konkursu jest Robert Sowa przy pomocy merytorycznej Fundacji Klubu Szefów Kuchni, MT Targi oraz Agencji Ready PR Events&More. Konkurs odbędzie się w Centrum Targowo-Kongresowym MT Targi w Warszawie, podczas największych Targów branży HoReCa – EuroGastro 2012.