Zakończył się pierwszy etap XVII edycji ogólnopolskiego konkursu Młody Kreator Sztuki Kulinarnej, jednego z najważniejszych wydarzeń dedykowanych młodym adeptom gastronomii w Polsce. Jury wyłoniło dziesięciu finalistów, którzy 21 listopada br. spotkają się w Centrum Kulinarnym Chefs Culinar Polska, by walczyć o tytuł Młodego Kreatora Sztuki Kulinarnej 2025. Poradnik Restauratora jest partnerem medialnym tego wydarzenia.
Wysoki poziom i kreatywność uczestników
Organizatorzy podkreślają, że tegoroczna edycja stała na wyjątkowo wysokim poziomie. Zadanie konkursowe wymagało nie tylko wiedzy i umiejętności technicznych, lecz także kreatywnego podejścia do produktu i nowoczesnej interpretacji smaków.
– Tegoroczne zgłoszenia pozytywnie nas zaskoczyły. Widać ogromną pasję, szacunek do produktu i profesjonalne przygotowanie. Wybór finałowej dziesiątki był naprawdę trudny – poziom prezentacji był bardzo wyrównany – komentują przedstawiciele organizatora.
Finaliści XVII edycji Młodego Kreatora Sztuki Kulinarnej
W Wielkim Finale, który odbędzie się 21 listopada 2025 roku w Centrum Kulinarnym Chefs Culinar Polska, o tytuł najlepszego młodego kucharza powalczą:
Kornel Byzdra – Zespół Szkół Gastronomicznych w Bydgoszczy
Oskar Grabowski – Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Kaliszu
Nadia Grajczyk – Zespół Szkół Gastronomicznych nr 1 w Krakowie
Miłosz Grząbel-Mikulski – Zespół Szkół w Starym Sączu
Katarzyna Hus – Zespół Szkół Gospodarczych w Rzeszowie
Małgorzata Kubsik – Zespół Ekonomiczno-Usługowych w Żychlinie
Iwo Nowacki – Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego w Kielcach
Dominika Nowak – Technikum nr 3 Gastronomiczno-Hotelarskie w Sosnowcu
Maja Mroczek – Zespół Szkół Gastronomicznych nr 1 w Krakowie
Otylia Włodarczyk – Szkoła Techniczna w Bydgoszczy (nagroda specjalna za największą liczbę reakcji na film konkursowy)
Finał w Centrum Kulinarnym Chefs Culinar Polska
Podczas finału uczestnicy zmierzą się z nowym zadaniem praktycznym, które sprawdzi ich kreatywność, technikę oraz umiejętność pracy pod presją czasu. Konkurs tradycyjnie będzie okazją do wymiany doświadczeń między młodymi kucharzami a profesjonalistami z branży gastronomicznej.
Finałowa rywalizacja odbędzie się w nowoczesnej przestrzeni Centrum Kulinarnego Chefs Culinar Polska, a zwycięzca otrzyma tytuł Młodego Kreatora Sztuki Kulinarnej 2025 oraz nagrody ufundowane przez partnerów konkursu.
O konkursie
Konkurs Młody Kreator Sztuki Kulinarnej to inicjatywa wspierająca edukację kulinarną i rozwój zawodowy młodych talentów gastronomicznych. Celem projektu jest promowanie innowacyjnego podejścia do kuchni, rozwój umiejętności praktycznych oraz inspirowanie przyszłych szefów kuchni do poszukiwania własnego stylu.
Źródło: Biuro prasowe Unilever Food Solutions
Oprac. H.Handkowska