Za nami półfinał konkursu Primerba Cup – kulinarnej rywalizacji pomiędzy profesjonalnymi drużynami kucharzy z całej Polski. Pomysłodawcą i organizatorem konkursu jest Unilever Food Solutions.
18 czerwca br. 16 drużyn, złożonych z szefa kuchni oraz kucharza pomocnika, stanęło do rywalizacji o ścisły finał. Na przygotowanie dania konkursowego, złożonego z przystawki ciepłej i dania głównego z użyciem produktu PRIMERBA KNORR, każdy zespół miał 1 godz. i 45 min.
Konkurs oceniało profesjonalne jury w składzie:
- Zenon Hołubowski – przewodniczący jury, Executive Chef, Hotel Hołubowski w Pile, Certyfikowany Juror WACS,
- Andrzej Jakomulski – Szef Kuchni, Hotel Leda Kołobrzeg,
- Jacek Szczepański – Head Chef, Holiday Inn Bydgoszcz,
- Piotr Murawski – Executive Chef marki KNORR na kraje Bałtyckie i Polskę,
- Andrzej Truchlewski – Innovation Chef , R&D Unilever Poznań,
- Dominik Brodziak – Executive Chef, Platinum Palace Residence Poznań.
Jury w swoich ocenach zwracało uwagę na: właściwe wykorzystanie składników tematycznych i technik kulinarnych, kreatywność, odpowiednie łączenie składników i smaków, prezentację potraw oraz mise en place, czyli przygotowanie stanowiska pracy, produktów i sprzętu.
Przewodniczący jury, Zenon Hołubowski przyznał, że poziom tegorocznego półfinału był niezwykle wysoki, a walka bardzo wyrównana. Uczestnicy z roku na rok zaskakują kreatywnością i odwagą w łączeniu smaków. Przykładowo, jedna z drużyn, do przygotowania dania głównego, zastosowała mało znany w kuchni składnik: topinambur, czyli słonecznik bulwiasty.
Ostatecznie bilet wstępu do finału otrzymało 8 drużyn:
1) Szef Drużyny: Artur Meller z Restauracji Monidło w Poznaniu
Kucharz pomocniczy: Maria Trybus z Biesiada Catering w Poznaniu
2) Szef Drużyny: Michał Kuduk
Kucharz pomocniczy: Dariusz Kuduk
Hotel Grand Sal **** w Wieliczce
3) Szef Drużyny: Przemysław Gryz
Kucharz pomocniczy: Łukasz Ziętek
Restauracja Amber Room w Warszawie
4) Szef Drużyny: Jakub Ignyś
Kucharz pomocniczy: Michał Gruda
IBB Andersia Hotel w Poznaniu
5) Szef Drużyny: Łukasz Grabowski
Kucharz pomocniczy: Mariusz Roch
Hotel Verde Montana w Kudowie Zdrój
6) Szef Drużyny: Marcin Hajnce
Kucharz pomocniczy: Łukasz Rutnicki
Restauracja Leonardo w Pniewach
7) Szef Drużyny: Paweł Kubera
Kucharz pomocniczy: Bartłomiej Pawlikowski
Hotel Zieliński w Szczecinku
8) Szef Drużyny: Piotr Pawłowski
Kucharz pomocniczy: Michał Bartczak
Hotel Andel’s w Łodzi
9 miejsce w finale otrzymała Andżelika Piechowiak z Zespołu Szkół w Bolechowie, oddział Murowana Goślina, która wygrała konkurs Młody Kreator Sztuki Kulinarnej.
Finał Primerba Cup odbędzie się 23 września br. podczas Międzynarodowych Targów Gastronomii Polagra Gastro. Zwycięzca otrzyma czek o wartości 10.000 PLN oraz nominację do Kulinarnego Pucharu Polski 2014.