Zakończyły się eliminacje konkursu kulinarnego dla szkół gastronomicznych Les Chefs en Or Polska, organizowanego przez Transgourmet i Selgros Cash & Carry. Autorzy najlepszych dań zmierzą się w wielkim finale, który 16 listopada odbędzie się w Instytucie Kulinarnym Transgourmet.
Podobnie jak w ubiegłym roku, rywalizacja składa się z dwóch etapów: pierwszy to eliminacje przeprowadzone w formule online, w których zadaniem było przedstawienie receptury na danie z dowolnej ryby z autorskim sosem i dodatkiem skrobiowym i warzywnym. Spośród kilkudziesięciu zgłoszeń Jury wybrało 8 najlepszych dań, z kolei 9 finalista został wyłoniony w drodze głosowania na fanpagu Instytutu na Facebook’u. W wielkim finale wystąpią:
Kacper Bałabuch — Zespół Szkół nr 3 we Wrocławiu
Dominik Diug — Zespół Szkół Gastronomicznych w Łodzi
Weronika Gurynow — Zespół Szkół Gastronomicznych im. prof. E. Pijanowskiego w Warszawie
Paulina Kadysz — Zespół Szkół Ogólnokształcących i Zawodowych im. mjra H. Sucharskiego w Bolesławcu
Konrad Kapusta — Zespół Szkół Gastronomicznych im. prof. E. Pijanowskiego w Warszawie
Piotr Marcinkowski — Zespół szkół gastronomiczno-hotelarskich w Gdańsku
Dawid Poznański — Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Bytomiu
Michał Świdnicki — ZSTiO im. Żeromskiego w Częstochowie
Aleksander Wolski — Zespół Szkół Gastronomicznych im. prof. E. Pijanowskiego w Warszawie
Zwycięzca finału otrzyma zaproszenie na miesięczny staż w Instytucie Kulinarnym Transgourmet. Ponadto organizatorzy przewidzieli nagrodę pieniężną w wysokości 3000 zł oraz bony na zakupy w Selgros Cash & Carry dla szkoły zwycięzcy na kwotę 5000 zł. Co więcej, szkołę odwiedzą też Eksperci z Instytutu Kulinarnego Transgourmet, którzy przeprowadzą profesjonalne szkolenie dla uczniów.
Zwycięskie dania:
Kacper Bałabuch – Dekonstrukcja burgera z szarpanym łososiem i sosem chili mayo
Dominik Diug – Dorsz w popiole z pora, sos mango, puree z batata i dyni, por, żel, oliwa
Weronika Gurynow – Tuńczyk dashi, dynia, grzyby, ogórek
Paulina Kadysz – Dorsz podany w runie Borów Dolnośląskich
Konrad Kapusta – Maślany sander z ziemniaczaną łuską, sosem artemisia w polnych smakach
Piotr Marcinkowski – Pijany dorsz w panko orzechowym
Dawid Poznański – Tuńczyk z pianką pieprzową
Michał Świdnicki – Filet z pstrąga w sosie cytrynowym, z koktajlowymi pomidorkami i smażonymi kaparami
Aleksander Wolski – Dorsz w dwóch odsłonach w wędzonym sosem, puree z batatów i musem z buraka z dodatkiem oliwy ziołowej.