Znamy finalistów konkursu Les Chefs en Or Polska

Aktualności

Znamy finalistów konkursu Les Chefs en Or Polska

27 października 2022

Zakończyły się eliminacje konkursu kulinarnego dla szkół gastronomicznych Les Chefs en Or Polska, organizowanego przez Transgourmet i Selgros Cash & Carry. Autorzy najlepszych dań zmierzą się w wielkim finale, który 16 listopada odbędzie się w Instytucie Kulinarnym Transgourmet.

Podobnie jak w ubiegłym roku, rywalizacja składa się z dwóch etapów: pierwszy to eliminacje przeprowadzone w formule online, w których zadaniem było przedstawienie receptury na danie z dowolnej ryby z autorskim sosem i dodatkiem skrobiowym i warzywnym. Spośród kilkudziesięciu zgłoszeń Jury wybrało 8 najlepszych dań, z kolei 9 finalista został wyłoniony w drodze głosowania na fanpagu Instytutu na Facebook’u. W wielkim finale wystąpią:

Kacper Bałabuch — Zespół Szkół nr 3 we Wrocławiu
Dominik Diug — Zespół Szkół Gastronomicznych w Łodzi
Weronika Gurynow — Zespół Szkół Gastronomicznych im. prof. E. Pijanowskiego w Warszawie
Paulina Kadysz — Zespół Szkół Ogólnokształcących i Zawodowych im. mjra H. Sucharskiego w Bolesławcu
Konrad Kapusta — Zespół Szkół Gastronomicznych im. prof. E. Pijanowskiego w Warszawie
Piotr Marcinkowski — Zespół szkół gastronomiczno-hotelarskich w Gdańsku
Dawid Poznański — Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Bytomiu
Michał Świdnicki — ZSTiO im. Żeromskiego w Częstochowie
Aleksander Wolski — Zespół Szkół Gastronomicznych im. prof. E. Pijanowskiego w Warszawie

Zwycięzca finału otrzyma zaproszenie na miesięczny staż w Instytucie Kulinarnym Transgourmet. Ponadto organizatorzy przewidzieli nagrodę pieniężną w wysokości 3000 zł oraz bony na zakupy w Selgros Cash & Carry dla szkoły zwycięzcy na kwotę 5000 zł. Co więcej, szkołę odwiedzą też Eksperci z Instytutu Kulinarnego Transgourmet, którzy przeprowadzą profesjonalne szkolenie dla uczniów.

Zwycięskie dania:

Kacper Bałabuch – Dekonstrukcja burgera z szarpanym łososiem i sosem chili mayo

Dominik Diug – Dorsz w popiole z pora, sos mango, puree z batata i dyni, por, żel, oliwa

Weronika Gurynow – Tuńczyk dashi, dynia, grzyby, ogórek

Paulina Kadysz – Dorsz podany w runie Borów Dolnośląskich

Konrad Kapusta – Maślany sander z ziemniaczaną łuską, sosem artemisia w polnych smakach

Piotr Marcinkowski – Pijany dorsz w panko orzechowym

Dawid Poznański – Tuńczyk z pianką pieprzową

Michał Świdnicki – Filet z pstrąga w sosie cytrynowym, z koktajlowymi pomidorkami i smażonymi kaparami

Aleksander Wolski – Dorsz w dwóch odsłonach w wędzonym sosem, puree z batatów i musem z buraka z dodatkiem oliwy ziołowej.