Krajowe eliminacje do najbardziej prestiżowego konkursu miksologicznego na świecie – World Class Competition 2016 – są już na półmetku. Do finałowej dwunastki World Class Poland zakwalifikowała się mocna reprezentacja barmanów z 6 miast: Gdańska, Krakowa, Łodzi, Poznania, Warszawy i Wrocławia. Kto zdobędzie przepustkę na światowe zawody w Miami? O tym przekonamy się w czerwcu.
Polscy barmani po raz drugi rywalizują w eliminacjach do światowego konkursu World Class Competition. Po dwóch zjazdach szkoleniowo-kwalifikacyjnych grupa top 30 zmniejszyła się do 12 zawodników, którzy w czerwcu zmierzą się o tytuł „Barmana Roku World Class Poland 2016”. Zwycięzca jesienią wyjedzie do Miami (USA). Tam stanie w szranki z 60 najlepszymi barmanami globu.
Finałową dwunastkę wyłoniło jury, w którego skład weszli finaliści ubiegłorocznej, światowej edycji konkursu – Vitezslav Cirok z Czech i Jurgen Nobels z Belgii oraz koordynatorzy World Class Poland. – „Świetny debiut Mateusza Szuchnika w World Class Competition 2015 rozbudził nadzieje na sukces w kolejnej edycji konkursu. Po wyłonieniu ‘top 12’ obiecujemy sobie jeszcze więcej! Ostatni boot camp pobił rekord – umiejętności uczestników skoczyły zarówno wobec pierwszego zjazdu, jak i całej pierwszej edycji” – powiedział Łukasz Piwowarczyk, koordynator Diageo Reserve World Class Poland.
O bilet do Miami rywalizują barmani z Łodzi i Krakowa – po 3 finalistów, Warszawy i Wrocławia – po 2 kandydatów oraz reprezentanci Gdańska i Poznania. – „Drugi boot camp mocno przetasował ranking barmanów. Uczestnicy wzięli sobie do serca rady Mateusza Szuchnika i światowych ambasadorów konkursu. Każda kolejna konkurencja potrafi zmienić szanse barmanów, dlatego wielkie emocje będą towarzyszyć nam do ostatnich chwil finału” – dodała Katarzyna Woods, koordynatorka Diageo Reserve World Class Poland.
Drugi półfinałowy zjazd pod hasłem „Cuisine Meats Cocktails” odbył się w Szkockim Ranczo k. Naruszewa. Inspiracją programu był smak umami – jeden z pięciu podstawowych smaków odczuwanych przez człowieka, wyodrębniony w 2000 r. i opisywany jako „rosołowy” lub „mięsny”. Przed eliminacjami do ‘top 12’ zawodnicy uczestniczyli w warsztatach i pokazach Mateusza Szuchnika i innych mentorów World Class. Zdobyli wiedzę o smakach i technikach przygotowywania koktajli na bazie esencji z mięsa. Wykorzystają ją w krajowym finale, w konkurencji Cuisine Meats Cocktails.
Finał World Class Poland 2016 odbędzie się w czerwcu br. w Warszawie. Barmani będą musieli wykazać się wiedzą w dziedzinie miksologii, tj. sztuki przygotowywania koktajli, znajomością historii alkoholi oraz kultowych koktajli, kreatywnością i wyczuciem w dopasowywaniu koktajli do różnych okazji i epok (Retro, Disco-Future), sprawnością i tzw. hospitality. Wszystkie te kompetencje liczą się również w globalnym finale.
Od 2009 r. program Diageo Reserve World Class rozwija najlepsze doświadczenia oraz kulturę spożywania koktajli na całym świecie. Do tej pory po globalne trofeum World Class Competition sięgnęli reprezentanci: Grecji, Wielkiej Brytanii, Hiszpanii, Australii, Japonii oraz Stanów Zjednoczonych. W ubiegłorocznej edycji Polskę reprezentował Mateusz Szuchnik z warszawskiego koktajlbaru El Koktel, który znalazł się w pierwszej 20 najlepszych barmanów globu. Tytuł Barmana Roku 2015 trafił w ręce Japończyka, Michito Kaneko.
Kto w Top 12 World Class Poland 2016?
- GDAŃSK: Krzysztof Rathnau – Flisak ’76
- KRAKÓW: Dominik Ubysz – Le Scandale, Tomasz Źródłowski – Mercy Brown, Jan Kachniarz – Enoteka Pergamin
- ŁÓDŹ: Bartłomiej Wójcik – Foto Cafe 102, Dominik Krzewiński i Mateusz Rosiński – Restauracja Bawełna
- POZNAŃ: Arkadiusz Prunesti – Hotel Blow Up Hall 5050
- WARSZAWA: Dominik Mazur i Paweł Rodaszyński – El Koktel
- WROCŁAW: Krzysztof Musielak – Szklana Ćma, Szymon Duszkiewicz – Cafe Bar Monopol