Hugo to pierwsza restauracja w Poznaniu, która otrzymała rekomendację Slow Food Polska – Ślimaka. Ten znaczek nalepiony na drzwiach jest na całym świecie gwarancją, że w tym miejscu można zjeść nie tylko smakowicie, ale także sezonowo, a jedzenie przygotowywane jest w produktów lokalnych, świeżych i ekologicznych.
– Do tej pory z Polsce miały tą rekomendację tylko trzy restauracje: Romantyczna w SPA dr Ireny Eris pod Ostródą, Atelier Amaro Wojciecha Modesta Amaro i Park Hotel w Szczecinie – mówi Marek Gąsiorowski, szef Slow Food Wielkopolska i członek zarządu Polska. – Nie mamy ściśle określonych kryteriów, według których przyznawany jest Ślimak. Po prostu trzeba się wykazać działaniem w myśl filozofii, etyki i ducha Slow Food – dodaje.
Rekomendację otrzymuje przede wszystkim szef kuchni, który jest gwarantem tego, że potrawy przygotowywane są z lokalnych, naturalnych i świeżych produktów.
Dominik Narloch, szef kuchni Hugo podkreśla, że staranie o Ślimaka wcale nie było proste, a udało się dzięki zaangażowaniu całego zespołu i cierpliwości Agnieszki Tylendy, właścicielki restauracji Hugo.