Zmysłowa podróż przez smaki w  Tamka 43

Newsy

Zmysłowa podróż przez smaki w Tamka 43

08 lutego 2013

Szampan, ostrygi, trufle czy pikantna czekolada – od wieków wierzono w niezwykłą specyfikę kulinarnych afrodyzjaków. Zbliżające się wielkimi krokami święto zakochanych to idealna okazja, by osobiście przekonać się o ich właściwościach. Szef kuchni restauracji Tamka 43 zaprasza na walentynkową ucztę!

Szef kuchni warszawskiej restauracji Tamka 43 skomponował wyjątkowe, okolicznościowe menu. Już 14 lutego, goście restauracji będą mieli okazję skosztować sześciodaniowego walentynkowego menu. Ucztę z okazji dnia zakochanych rozpoczną wyśmienite ostrygi z jadalną passiflorą. Następnie, szef kuchni zaserwuje topinambur z płynnym żółtkiem i luksusowym „brylantem kuchni” w postaci czarnej trufli. Kolejna odsłona walentynkowego menu zaskoczy niebanalnym połączeniem śródziemnomorskiego smaku owoców morza z tradycyjnym przysmakiem kuchni staropolskiej – na talerzu pojawią się bowiem przegrzebki z kaszanką własnego wyrobu. Miłośnicy francuskich spécialités z pewnością docenią również Foie Gras w wydaniu Roberta Trzópka, podane z jabłkiem. Rolę główną w kolejnym daniu walentynkowej uczty na Tamce zagra z kolei afrodyzjak, wywodzący się z tradycyjnej kuchni polskiej. Mowa o danielu, serwowanym w towarzystwie karmelizowanej skorzonery i pasternaku. Idealnym zakończeniem romantycznej kolacji będzie pobudzający zmysły deser w postaci pikantnej czekolady. To wyśmienite, sześciodaniowe menu podawane będzie z szampanem – szef kuchni poleca szczególnie różowego Grand cru.