Zmiany w stawce VAT na owoce morza, soki i pieczywo

Wydarzenia

Zmiany w stawce VAT na owoce morza, soki i pieczywo

07 marca 2019

Rada Ministrów zmieniła matrycę podatku VAT. Jedną najniższą stawką będzie objęte całe pieczywo i ciastka. Natomiast w górę pójdzie za to stawka VAT na owoce morza.

Stawki VAT zostaną obniżone na niektóre produkty: owoce tropikalne i cytrusowe, niektóre orzechy jadalne, skórki owoców cytrusowych lub melonów – do 5% czyli zostaną objęte stawką jak wszystkie owoce (obecnie są opodatkowane 8% stawką).

Pieczywo każdego rodzaju oraz ciastka – zostaną objęte 5% stawką (obecnie pieczywo i wyroby ciastkarskie są objęte trzema stawkami: 5, 8 i 23% w zależności od terminu przydatności do spożycia lub daty minimalnej trwałości).

Zupy, buliony, żywność homogenizowana i dietetyczna będą opodatkowane stawką 5% (obecnie jest 8%); musztarda, słodka papryka (przyprawa) oraz niektóre przyprawy przetworzone (np. pieprz, tymianek) – zostaną objęte 8% stawką jak pozostałe przyprawy (obecnie 23%).

Dla niektórych produktów stawki VAT wzrosną. Przyprawy nieprzetworzone (np. kmin, szafran, kurkuma) – z 5 do 8%. Napoje owocowe i warzywne – z 5 na 23%. Natomiast soki oraz nektary owocowe i warzywne pozostaną na poziomie 5%.

Homary i ośmiornice, inne skorupiaki, mięczaki i bezkręgowce wodne (m.in kraby, langusty, krewetki, ostrygi, małże, ślimaki) oraz przetwory z nich, a także kawior i dania sprzedawane w placówkach gastronomicznych, których składnikiem są ww. produkty, który dotychczas są opodatkowane 5% VAT wzrosną 23%.

Lód używany do celów spożywczych i innych celów chłodniczych – wzrost z 8 na 23%.

Od 1 stycznia 2020 r. zastosowane mają być przepisy wprowadzające nowy sposób identyfikowania towarów i usług na potrzeby VAT oraz stawki VAT dotyczące pozostałych towarów i usług.

Źródło: PAP

Fot. pixabay.com.pl