Nastąpiły zmiany w składzie Jury rozpoczynającego się dzisiaj Kulinarnego Pucharu Polski. Na stanowisku przewodniczącego Jury, Prezesa Fundacji Klubu Szefów Kuchni, Jerzego Pasikowskiego, zastąpi Adam Chrząstowski – główny konsultant kulinarny polskiej prezydencji. Dzisiaj rozpoczynają się zmagania półfinałowe – jutrzejszy finał rozstrzygnie kto jest najlepszym polskim kucharzem.
Adam Chrząstowski obecnie jest współwłaścicielem i szefem kuchni restauracji Ancora w Krakowie. Znany z programu kulinarnego “Adam po pracy” emitowanego na antenie Kuchnia.tv. Obecnie w przygotowaniu jest nowy program “Adam w sieci: patenty i triki”, którego premiera odbędzie się 18 września.
Karierę zawodową Adam Chrząstowski rozpoczął w warszawskim Hotelu Bristol, pracując następnie na stanowisku jednego z szefów kuchni restauracji Hotelu Sheraton Warszawa. Przez kolejne dwa lata, pełnił funkcję szefa kuchni restauracji Hunters i Tropicana w Szanghaju. Cztery lata pracował jako asystent Kurta Schellera w Hotelu Rialto w Warszawie. Adam Chrząstowski sprawował także funkcję trenera Kulinarnej Reprezentacji Juniorów, z którą uczestniczył w olimpiadach kulinarnych, konkursach, mistrzostwach i pucharach świata. W tym roku ostał mianowany przez MSZ głównym konsultantem kulinarnym departamentu koordynacji polskiej prezydencji w UE.