Zmiany w centrach handlowych zaczynają się od strefy gastronomicznej

Newsy

Zmiany w centrach handlowych zaczynają się od strefy gastronomicznej

03 marca 2020

 

Otwarte przestrzenie ze stolikami w strefach gastronomicznych powoli odchodzą do przeszłości. Ich miejsce zajmują bardziej kameralne kawiarnie, bary, restauracje oraz różnorodne stoiska z przekąskami. Food courty przekształcają się w powierzchnie wielofunkcyjne, łączące spożywanie posiłków z pracą oraz spędzaniem wolnego czasu – mówi Agata Ryś-Zawistowska, dyrektor kompleksu biurowo-handlowego Plac Unii.

Rosnąca liczba punktów gastronomicznych w centrach handlowych

Z badania przeprowadzonego dla CBRE w 2019 r. wynika, że Polacy chętnie korzystają z oferty gastronomicznej. Co 10 na posiłek w strefie food court decyduje się codziennie lub 2-3 razy w tygodniu. Raz w tygodniu stołuje się w ten sposób 12% konsumentów, 2-3 razy w miesiącu 17%. Wyniki te są pochodną zmiany podejścia do samych galerii oraz tego, że spędzamy w nich coraz więcej czasu. Obecnie komplementarność oferty zakupowej i rozrywkowej staje się kryterium wyboru centrum handlowego przez odwiedzających.

Duża popularność kawiarni i restauracji przekłada się na rosnące obroty. Z danych Retail Institute wynika, że w II kw. 2019 r. wyniki dużych centrów i sieci handlowych wzrosły aż o 16,2% r/r. Znaczący udział mają w tym strefy gastronomiczne. Urozmaicona oferta kulinarna jest w stanie przyciągnąć klientów równie skutecznie jak np. nowy sklep.

Klienci szukają chwili oddechu

W obiektach handlowych szukamy miejsc, gdzie możemy na chwilę usiąść, odpocząć od pracy czy zrelaksować się po udanych zakupach. Spokojne, oddzielone od reszty centrum, punkty gastronomiczne sprzyjają temu lepiej niż głośne przestrzenie otwarte.

– Nie dostrzegamy dużych zmian, jeśli chodzi o rodzaje serwowanych w obiektach handlowych potraw. Dominuje kuchnia azjatycka, amerykańska, włoska i bliskowschodnia. Widzimy jednak, że nasi klienci coraz większą uwagę przywiązują do sposobu podania dań oraz estetyki i kameralności miejsca, w którym je spożywają – tłumaczy Agata Ryś-Zawistowska.

Takimi punktami w Placu Unii są m.in. restauracja Piazza, Ramen Masami, Sushi Studio czy restauracja Wiking, która wykorzystuje receptury polskiej kuchni regionalnej, serwując je w atrakcyjnej, lekkiej formie. Sushi studio to natomiast koncept, który oferuje owoce morza, dania mięsne i wegetariańskie oraz bogatą ofertę lunchową. Wszystkie zestawy przygotowywane są na bieżąco. Istnieje też możliwość zamawiania potraw na wynos przez specjalną aplikację.

Nowe trendy jedzeniowe konsumentów

Wśród czynników, które będą miały wpływ na zmiany trendów żywieniowych klientów centrów handlowych najczęściej wymienia się rosnącą świadomość ekologiczną, ciekawość nowych smaków, wzrost zamożności Polaków i dążenie do prowadzenia bardziej zrównoważonego życia. Wszystkie te aspekty będą też miały znaczący wpływ na wygląd przyszłych stref gastronomicznych.

Wyzwaniem dla branży może być natomiast rosnąca popularność zamówień online oraz robotyzacja i sztuczna produkcja żywności.