Podczas tegorocznych Targów EuroGastro odbędzie się jubileuszowa 10. edycja Festiwalu Kuchni Greckiej, którego idea zrodziła się z chęci przybliżenia i propagowania tradycji tej kuchni w Polsce.
Pomysłodawcą i organizatorem Festiwalu Kuchni Greckiej jest Teo Vafidis, ambasador kultury i kuchni greckiej.
27 marca ekipy kucharzy z całej Polski pod fachowym okiem międzynarodowego Jury przygotują autorskie dania z wykorzystaniem wskazanych w regulaminie oryginalnych greckich produktów.
Konkursowi towarzyszyc będą atrakcje, w tym pokazy sztuki kulinarnej z całego świata, prezentacje firm i degustacje. Laureat pierwszej nagrody wyjedzie wraz z osobą towarzyszącą na tygodniową wycieczkę do Grecji.
Celem projektu jest przekazywanie wiedzy na temat wykorzystywania regionalnych i tradycyjnych produktów najwyższej jakości, a dzięki temu wzmacnianie lokalnego potencjału regionu.
Jury X Festiwalu Kuchni Greckiej
- Przewodniczący: Jarosław Walczyk, Członek Fundacji KSK
- Miltos Karoubas Executive Chef, Prezes Prezes Hellenic Chef’s Association
- C-Michel Labarre, Prezes Academy Bocuse d’Or Poland
- Ewa Olejniczak Executive Chef Villa Foksal Restauracja & Catering
- Giancarlo Russo Executive Chef, Członek Fundacji KSK
- Tasos Tolis Executive Chef, Honorowy Prezes Hellenic Chef’s Association
- Jarosław Uściński Executive Chef, Prezes OSKiC Polska