Z głębokim żalem informujemy, że dnia 22 września w Piasecznie zmarł Tadeusz Olszański, wieloletni felietonista „Poradnika Restauratora”. Był wybitnym dziennikarzem sportowym, sprawozdawcą z sześciu igrzysk olimpijskich, publicystą tygodnika „Polityka”, krytykiem kulinarnym, tłumaczem literatury węgierskiej i autorem licznych książek m.in.: „Nobel dla papryki” czy „Na węgierskim stole. Pysznie i domowo”). Miał 94 lata.
Przez dwadzieścia lat, od pierwszego numeru naszego magazynu, który ukazał się we wrześniu 1999 r., Pan Tadeusz regularnie co miesiąc pisał pełne smaku i finezji felietony w stałej, autorskiej rubryce „Mój stolik”. A opublikował ich na naszych łamach ok. 240!
W 2015 r. otrzymał za swoje felietony kulinarne Platynowego Hermesa Poradnika Restauratora.
Wydawnictwo Generalczyk oraz redakcja „Poradnika Restauratora” składa wyrazy głębokiego współczucia rodzinie i najbliższym. Cześć Jego pamięci!
Czytaj: Tadeusz Olszański: Nadszedł czas zmian, sierpień 2019