Zmarł Paul Bocuse, zwany papieżem gastronomii

Wydarzenia

Zmarł Paul Bocuse, zwany papieżem gastronomii

22 stycznia 2018

W wieku 91 lat zmarł francuski mistrz sztuki kulinarnej Paul Bocuse – poinformował w sobotę na Twitterze szef MSW Francji Gerard Collomb. „Gastronomia pogrążyła się w żałobie… Odszedł papież gastronomii” – napisał minister.

Paul Bocuse był ikoną kuchni francuskiej, a przyznawana od 1987 r. nagroda Złotego Bocuse’a (Bocuse d’Or) uchodzi za jedno z najbardziej prestiżowych wyróżnień dla szefów kuchni na świecie. Ten mistrz sztuki kulinarnej był pionierem tzw. nouvelle cuisine, tj. nowej kuchni francuskiej, bardziej dietetycznej od tradycyjnej kuchni francuskiej. Nouvelle cuisine stawia m.in. na świeże składniki i stylowe podanie. Restauracja Bocuse’a w przewodniku Michelin figuruje wśród najlepszych i najdroższych. Bocuse był m.in. pomysłodawcą Międzynarodowych Targów Gastronomii, Hotelarstwa i Żywienia (SIRHA), wyznaczających kulinarne trendy.