Wyjazd 20-22 marca br. na Międzynarodowy Konkurs Gastronomiczny Młodych Specjalistów w Dziedzinie Gastronomii Gastro Kromĕřiž Tescoma Cup 2013 do Czech zakończył się kolejnym sukcesem dla Zespołu Szkół Ekonomicznych z Wodzisławia Śląskiego.
Konkurs odbył się po raz drugi, a zorganizowało go Stowarzyszenie Kucharzy i Cukierników Republiki Czeskiej Regionu Moraw i Śląska i SŚHS Kromĕřiž pod patronatem prezydenta AKC ČR i WACS Continental Direktor Central Europe oraz Ministra Szkolnictwa i Wychowania Fizycznego ČR.
Do rywalizacji finałowej Konkursu stanęło 34 uczniów i 16 seniorów z Czech, Słowacji, Włoch, Chile i Polski. Nasi uczniowie trenowali pod czujnym okiem nauczyciela przedmiotów gastronomicznych Krzysztofa Zielonkę.
Tym razem szkolę reprezentowali w kategorii junior uczennice z klasy III TG -Natalia Szypuła zdobywając Złoty Medal i Puchar za pierwsze miejsce oraz debiutantka z klasy I BTG Agata Jędrysek, także zdobywając Złoty Medal i Puchar za drugie miejsce. W kategorii senior rywalizując ze studentami i szefami kuchni stanął uczeń klasy II TUG Błażej Kubica zdobywając Srebrny Medal.
Dla szkoły to ogromny sukces, bowiem oprócz medali drużyna przywiozła nagrodę specjalną – Wyróżnienie AKC ČR Stowarzyszenia Kucharzy i Cukierników Czeskiej Republiki dla reprezentacji Polski.