Złote widelce rozdane

Aktualności

Złote widelce rozdane

28 kwietnia 2023

27 kwietnia odbyła się Wielka Gala XII edycji Konkursu Polska od kuchni podczas której wręczone zostały najlepszy restauracjom w Polsce nagrody – Złote Widelce. Poradnik Restauratora był partnerem medialnym tego wydarzenia.

Kapituła Konkursu przyznała również wybitnym kucharzom – autorytetom w środowisku trzy zaszczytne tytuły Arcymistrz Sztuki Kulinarnej.

Wręczono również po raz drugi godła promocyjne Chefs Choice. Nagroda jest przyznawana przez Stowarzyszenie Kucharzy Polskich i Fundacji WIP firmom z sektora HoReCa potwierdzającą wysoką jakość oferowanych produktów.

Organizatorem konkursu o Złoty Widelec była Fundacja WIP, a gospodarzem uroczystości Airport Hotel Okęcie. Patronat merytoryczny – Stowarzyszenie Euro-Toques Polska i Stowarzyszenie Kucharzy Polskich.

Lista nagrodzonych

ARCYMISTRZ SZTUKI KULINARNEJ:

Wiesław Bober, szef kuchni restauracji Wzorcownia

Giancarlo Russo, organizator Arte Culinaria Italiana

Yusuf Kaleshia, szef kuchni restauracja Curry King

ZŁOTE WIDELCE WYRÓŻNIENIA SPEJALNE:

Szef Kuchni Roku 2023 – Piotr Domański, restauracja Horizon Hotel Holiiday Innn Gdańsk

Szef Kuchni Tradycyjnej w nowoczesnej odsłonie – Ireneusz Koniuszek, restauracja Refektarz, Zamek Ryn

Szef Kuchni Jutra – Mariusz Dąbała, restauracja Carska, Białowieża

Impreza Kulinarna Roku 2022 – Sylwester Kucharzy i Szefów Kuchni, Stowarzyszenie Kucharzy Polskich

Manager Roku 2023 w gastronomii w Polsce – Katarzyna Cienka, restauracja Kuźnia Smaków, Złoty Stok

Firma cateringowa roku 2023 w Polsce – Tomkaj Gusto Catering, Pruszków

Catering dietetyczny roku 2023 – Zdrowa 5 catering

Cukiernia i lodziarnia roku 2023 w Polsce – Ciastkarnia Pasticceria Mignon, Warszawa

Restauracja rybna roku 2023 w Polsce – restauracja RyBaśka, Koszelewy

Ogólnopolska ambasada dziczyzny – restauracja Lizawka, Poznań

Odkrycie gastronomiczne roku – restauracja Kuźnia Smaków, Złoty Stok

Lodziarnia roku 2023 w Polsce – Kosmos: Galaktyka Smaku, Warszawa

LAUREACI TOP MARKA ZŁOTEGO WIDELCA:

Restauracja Miodowa, Korona Hotel, Ostrołęka

Restauracja Zajazd Plan, Wolbórz

Restauracja Monte Carlo,Kielce

LAUREACI ZŁOTYCH WIDELCÓW:

KUCHNIA AUTORSKA:

Restauracja Scoria,Bydgoszcz

DioGo’s Seafood, Meat & Wine, Warszawa

KUCHNIA POLSKA:

Restauracja Placek i skórka, Brzeszcze

Restauracja Loft, Gostyń

Restauracja Świętoszek Tartuffe, Warszawa

Restauracja Alchemik, Tomaszów Mazowiecki

RESTAURACJA HOTELOWA:

Restauracja Złoty Groń, Istebna

Restauracja Adria, Ruda Śląska

Restauracja Bukova, Istebna

Restauracja Luna Sol, Józefów

Restauracja Pałac Warlity Hotel & Restauracja, Olsztynek

Restauracja Miodowa, Dzierżoniów

Restauracja Polska Airport Hotel Okęcie, Warszawa

Restauracja Beskidzka 40, Szczyrk

Restauracja Atrium, Starachowice

Restauracja Hotel Dwór Elizy, Długopole-Zdrój

KUCHNIA ŚRÓDZIEMNOMORSKA:

Restauracja Zielona Górka, Pabianice

Bella Napoli – Pizzeria & Spaghetteria, Warszawa

Trattoria Dolce Vita, Bydgoszcz

Resturacja Milanovo, Warszawa

Ristorante Pizzeria Taormina, Oświęcim

Restauracja Osteria Le Botti, Tychy

Restauracja Dziurka od klucza, Warszawa

KUCHNIA EUROPEJSKA:

Restauracja Szeroka no. 9, Toruń

Restauracja Dotychczas, Tychy

KUCHNIA REGIONALNA:

Restauracja Enklawa, Białystok

Pyszne Bistro Spółdzielnia Socjalna po Sąsiedzku, Bisztynek

RESTAURACJE DOMY WESELNE:

Sala bankietowa Gracja, Bądkowo.