27 kwietnia odbyła się Wielka Gala XII edycji Konkursu Polska od kuchni podczas której wręczone zostały najlepszy restauracjom w Polsce nagrody – Złote Widelce. Poradnik Restauratora był partnerem medialnym tego wydarzenia.
Kapituła Konkursu przyznała również wybitnym kucharzom – autorytetom w środowisku trzy zaszczytne tytuły Arcymistrz Sztuki Kulinarnej.
Wręczono również po raz drugi godła promocyjne Chefs Choice. Nagroda jest przyznawana przez Stowarzyszenie Kucharzy Polskich i Fundacji WIP firmom z sektora HoReCa potwierdzającą wysoką jakość oferowanych produktów.
Organizatorem konkursu o Złoty Widelec była Fundacja WIP, a gospodarzem uroczystości Airport Hotel Okęcie. Patronat merytoryczny – Stowarzyszenie Euro-Toques Polska i Stowarzyszenie Kucharzy Polskich.
Lista nagrodzonych
ARCYMISTRZ SZTUKI KULINARNEJ:
Wiesław Bober, szef kuchni restauracji Wzorcownia
Giancarlo Russo, organizator Arte Culinaria Italiana
Yusuf Kaleshia, szef kuchni restauracja Curry King
ZŁOTE WIDELCE WYRÓŻNIENIA SPEJALNE:
Szef Kuchni Roku 2023 – Piotr Domański, restauracja Horizon Hotel Holiiday Innn Gdańsk
Szef Kuchni Tradycyjnej w nowoczesnej odsłonie – Ireneusz Koniuszek, restauracja Refektarz, Zamek Ryn
Szef Kuchni Jutra – Mariusz Dąbała, restauracja Carska, Białowieża
Impreza Kulinarna Roku 2022 – Sylwester Kucharzy i Szefów Kuchni, Stowarzyszenie Kucharzy Polskich
Manager Roku 2023 w gastronomii w Polsce – Katarzyna Cienka, restauracja Kuźnia Smaków, Złoty Stok
Firma cateringowa roku 2023 w Polsce – Tomkaj Gusto Catering, Pruszków
Catering dietetyczny roku 2023 – Zdrowa 5 catering
Cukiernia i lodziarnia roku 2023 w Polsce – Ciastkarnia Pasticceria Mignon, Warszawa
Restauracja rybna roku 2023 w Polsce – restauracja RyBaśka, Koszelewy
Ogólnopolska ambasada dziczyzny – restauracja Lizawka, Poznań
Odkrycie gastronomiczne roku – restauracja Kuźnia Smaków, Złoty Stok
Lodziarnia roku 2023 w Polsce – Kosmos: Galaktyka Smaku, Warszawa
LAUREACI TOP MARKA ZŁOTEGO WIDELCA:
Restauracja Miodowa, Korona Hotel, Ostrołęka
Restauracja Zajazd Plan, Wolbórz
Restauracja Monte Carlo,Kielce
LAUREACI ZŁOTYCH WIDELCÓW:
KUCHNIA AUTORSKA:
Restauracja Scoria,Bydgoszcz
DioGo’s Seafood, Meat & Wine, Warszawa
KUCHNIA POLSKA:
Restauracja Placek i skórka, Brzeszcze
Restauracja Loft, Gostyń
Restauracja Świętoszek Tartuffe, Warszawa
Restauracja Alchemik, Tomaszów Mazowiecki
RESTAURACJA HOTELOWA:
Restauracja Złoty Groń, Istebna
Restauracja Adria, Ruda Śląska
Restauracja Bukova, Istebna
Restauracja Luna Sol, Józefów
Restauracja Pałac Warlity Hotel & Restauracja, Olsztynek
Restauracja Miodowa, Dzierżoniów
Restauracja Polska Airport Hotel Okęcie, Warszawa
Restauracja Beskidzka 40, Szczyrk
Restauracja Atrium, Starachowice
Restauracja Hotel Dwór Elizy, Długopole-Zdrój
KUCHNIA ŚRÓDZIEMNOMORSKA:
Restauracja Zielona Górka, Pabianice
Bella Napoli – Pizzeria & Spaghetteria, Warszawa
Trattoria Dolce Vita, Bydgoszcz
Resturacja Milanovo, Warszawa
Ristorante Pizzeria Taormina, Oświęcim
Restauracja Osteria Le Botti, Tychy
Restauracja Dziurka od klucza, Warszawa
KUCHNIA EUROPEJSKA:
Restauracja Szeroka no. 9, Toruń
Restauracja Dotychczas, Tychy
KUCHNIA REGIONALNA:
Restauracja Enklawa, Białystok
Pyszne Bistro Spółdzielnia Socjalna po Sąsiedzku, Bisztynek
RESTAURACJE DOMY WESELNE:
Sala bankietowa Gracja, Bądkowo.