26 maja br. upłynął w Chorzowie pod znakiem wyśmienitej kuchni. Odpoczywający w Parku Śląskim mieszkańcy śląskiego tłumnie wzięli udział w VII Festiwalu „Śląskie Smaki”®. Konkursowe zmagania o Złoty Durszlak, występy na scenie, efektowne pokazy kuchni wszystkich regionów śląskiego, degustacje regionalnych przysmaków i piękna pogoda – właśnie tak wygląda przepis Śląskiej Organizacji Turystycznej na udaną imprezę.
Najwięcej emocji jak co roku związanych było z rywalizacją kulinarną – w konkursie udział wzięły 23 drużyny podzielone na 3 kategorie – amatorów, uczniów szkół gastronomicznych i profesjonalnych kucharzy. – Mimo iż impreza odbywała się w centrum województwa, w konkursie kulinarnym wystartowali przedstawiciele wszystkich subregionów. Przygotowano potrawy kuchni śląskiej z wariacjami na temat rolady na czele. Jury próbowało również częstochowskiej kurziny czy góralskiej kwaśnicy. Konkurs po raz kolejny pokazał niezwykłą różnorodność lokalnych smaków – mówi Agnieszka Sikorska ze Śląskiej Organizacji Turystycznej.
Festiwalowe jury miało pełne ręce roboty – wybór najlepszych potraw był trudny, ale ocena specjalistów była jednogłośna. Ekspertami Śląskich Smaków w kategorii Amatorzy ogłoszeni zostali członkowie Teamu Rodzinnego z Czarkowa, których rolada z jelenia na długo pozostanie w pamięci oceniających. Tuż za nimi uplasowało się Koło Gospodyń Wiejskich Wisła Wielka. W tym roku Panie nawiązały do zbliżającego się Euro i przygotowały m. in. pszczyńską kopę w kształcie… piłkarskiej piłki. Trzecie miejsce i Brązowy Durszlak przypadły Ninie z Familijom z Tarnowskich Gór – drużyna zachwyciła jury przepyszną zupą z bani, czyli dyni.
W kategorii Uczniowie Szkół Gastronomicznych Złoty Durszlak przypadł w udziale przedstawicielom Zespołu Szkół Gastronomicznych im. Gustawa Morcinka w Katowicach. Młodzi kucharscy adepci przygotowali śledziowe trio, zupę z dyni i golonko confit podane na panczkraucie z sosem piwnym. Drugie miejsce – m. in. za przepyszne jaskółcze gniazda, zajął Zespół Szkół Zawodowych w Raciborzu, a trzecie ubiegłoroczni laureaci – Zasadnicza Szkoła Zawodowa w Żarkach, której reprezentanci zaserwowali m. in. leguminę z kaszy manny.
W ostatniej kategorii – Profesjonalistów – zwyciężyli festiwalowi debiutanci – Restauracja EM z Koziegłów. Kucharze zachwycili jurorskie podniebienia ciastem marchewkowym, tradycyjną kurziną, czyli zupą z pokrzyw i roladą z udka króliczego z sosem, cimorajdą i buraczkami. Drugie miejsce zajęli festiwalowi „weterani” – Restauracja „Stara Piekarnia” z Pszczyny, której przedstawiciele przygotowali wyśmienity strudel z szarą renetą w sosie waniliowym i makowym. Na trzecim miejscu uplasowali się kolejni debiutanci – kucharze Hotelu Podkowa****Wellness&Spa w Siewierzu.
Informacje o Festiwalu i tworzonym Szlaku Kulinarnym „Śląskie Smaki” na bieżąco są publikowane na www.slaskiesmaki.pl.
Projekt współfinansowany z budżetu Samorządu Województwa Śląskiego.
VII Festiwal „Śląskie Smaki”® zorganizowali: Śląska Organizacja Turystyczna i Miasto Chorzów. Partnerami imprezy byli Park Śląski w Chorzowie oraz firma Sanvee.
Patronami honorowymi imprezy byli Minister Sportu i Turystyki, Marszałek Województwa Śląskiego i Prezes Polskiej Organizacji Turystycznej.