20 lipca br. swoje umiejętności zaprezentowały drużyny profesjonalnych kucharzy z Wrocławia, Poznania, Łańcuta, Kudowy Zdroju, Piekar Śląskich, Bielska Białej, Kóz, Pszczyny i Szczyrku podczas V Międzynarodowego Festiwalu Kuchni Zbójnickiej w Wiśle. Konkurs kulinarny o Złote Ciupagi nominowany do KPP organizowany przez Stowarzyszenie Beskidzki Klub Kulinarny oraz Euro-Toques Polska przyciągnął do amfiteatru rzeszę ludzi. Złote ciupagi ufundowane przez Stowarzyszenie Beskidzki Klub Kulinarny otrzymała najmłodsza drużyna „Flip i Flap” – Albert Kempys, Dawid Konior z rąk prezesa, Jacka Dutki oraz Jeana Bosa. Nominację do KPP oraz czek na 1500 zł przekazał Dariusz Wawrzyniak, obserwator KPP. Drugie miejsce zajęli kucharze „Hotel Restauracja Rezydencja” ,a na trzecim miejscu znaleźli się kucharze z Restauracji „Lwia Brama” z Wrocławia. Prezes Stowarzyszenia Beskidzki Klub Kulinarny, Jacek Dutka wręczył nagrodę za zachowanie tradycji kuchni Beskidzkiej drużynie „Flip i Flap”, nagrodę VIP otrzymali kucharze z Restauracji „Lwia Brama”, którą wręczył Paweł Malewski – Prezes Stalgast. Zbigniew Szeląg – Ad gustum wyróżnił drużynę Verde Montana z Kudowy Zdroju za połączenie tradycji z nowoczesnością. Obok amfiteatru kucharze Stowarzyszenia Beskidzki Klub Kulinarny tradycyjnie gotowali gulasz zbójnicki na gigantycznej patelni.