7 października odbyła się druga edycja konkursu kulinarnego dla szkół gastronomicznych „Złota Kurka” organizowanego w Vistula Hotel w Świeciu. Zwycięska drużyna to Aleksandra Koslowska i Patrycja Witek z Bydgoszczy.
W konkursie rywalizowało 11 dwuosobowych drużyn ze szkół z całej Polski. Uczestnicy musieli wykazać swoją wiedzę, umiejętności i kreatywność w przygotowaniu dania, którego tematem przewodnim była – Leśna kurka w towarzystwie rostbefu i skorzonery w aromacie kwiatów jadalnych. Danie Aleksandry Koslowskiej i Patrycji Witek z Zasadniczej Szkoły Zawodowej Start w Bydgoszczy zdobyło pierwsze miejsce. Drugie zajęli Tomasz Haczkowki i Tomasz Dzieliński z Zespołu Szkół Ekonomiczno-Hotelarskich w Kołobrzegu. A trzecie miejsce jury przyznało Katarzynie Świątek (uczestniczka niewidoma) i Danielowi Baranowskiemu (uczestnik słabowidzący) z Zasadniczej Szkoły Zawodowej nr 10 w Bydgoszczy.
Konkurs kulinarny o Puchar Złotej Kurki to nie tylko zmagania uczestników szkół gastronomicznych, to także warsztaty tematyczne i niesamowite pokazy.
Patronatem przedsięwzięcia był ambasador marki Bonduelle Szef Kuchni Tomasz Welter oraz Stowarzyszenie Kucharzy Kujaw i Pomorza.