Zjedz w duchu ruchu Slow Food

Newsy

Zjedz w duchu ruchu Slow Food

25 lipca 2012

Slow Food to nie tylko troska o prawo do prawdziwego smaku, płynącego z wytwarzanych tradycyjnymi metodami naturalnych produktów; to również, jak nie przede wszystkim, walka z szybkim tempem życia, odbierającym przyjemność z celebracji jedzenia i bycia razem. Ugotuj/ Przyjdź/ Usiądź/ Zjedz, czyli po prostu zwolnij – do tego nawołuje Slow Food Youth Warszawa, stąd pomysł na akcję „slowitdown. Warszawo”, realizowaną we współpracy z Centrum Sztuki Współczesnej w Zamku Ujazdowskim, w ramach programu „Zielony Jazdów”.

– Tak naprawdę, to ma być królewska uczta, ale w bardzo luźnym, slowfoodowym wydaniu. Zależy nam, żeby pokazać, że frajda, jaka płynie ze wspólnego gotowania i jedzenia jest nie do przecenienia. Slow zmienia życie na lepsze, bardziej jakościowe, radosne i przede wszystkim smaczne. Slow potrafi uzależnić. – mówi Iza Strzeszewska, prezes fundacji Slow Food Youth Warszawa.

Na potrzeby Zielonego Jazdowa teren parku wokół CSW zapełniono beztroskimi hamakami, odprężającymi leżakami, które przyciągają licznych warszawiaków, relaksujących się po całym tygodniu pracy.

– Stwierdziliśmy, że jest to doskonałe miejsce na slowfoodowe kolacje piknikowe. Zgodnie z formułą, uczestnicy przynoszą własnoręcznie przyrządzone dania, nieraz bijące smakiem te, które serwuje się w warszawskich restauracjach i jedzą je w gronie przyjaciół i znajomych na trawie. – mówi Iza Strzeszewska. – Po piątkowych ucztach w soboty zapraszamy na warsztaty kulinarne dla dorosłych, a w niedzielę dla dzieci. Te ostatnie odbywają się w ramach projektu „Szkoły na widelcu”- dodaje.

Zajęcia poprowadzą: Grzegorz Łapanowski – kucharz, dziennikarz, edukator kulinarny i fundator Slow Food Youth Warszawa; Kuba Korczak – kucharz i mistrz kulinarnego design’u i David Gaboriaud, francuski pasjonat zdrowej kuchni.

W trakcie czterech letnich weekendów pod CSW Slow Food Youth zabierze warszawiaków do prawdziwego skarbca smaków i aromatów. Każdy weekend będzie miał swój temat przewodni: zioła i kwiaty jadalne (27-29 lipca), ryby (3-5 sierpnia), miód i pszczoły( 10-12 sierpnia) i owoce sezonowe (24-26 sierpnia). Każdy dowie się, skąd pochodzą produkty, jak je połączyć w niebanalny sposób i przyrządzić z nich niezapomniane i pyszne danie bez pośpiechu.

Wszystkich, którym idea Slow Food wydaje się trochę egzotyczna, uspokaja Grzegorz Łapanowski – Slow wymaga trochę więcej zaangażowania, ale tak naprawdę to nie różni się wiele od kuchni naszych mam i babć. Właściwie nie odkrywamy nic nowego. Po prostu odmładzamy tradycje kulinarne. A przy okazji tworzymy sieci i grupy znajomych, bo wspólne gotowanie ma wielką moc integrowania fajnych ludzi ze sobą.

Zapisy na sobotnie i niedzielne warsztaty pod adresem slowfoodyouthpl@gmail.com

Bilety: do nabycia w kasie CSW