31 stycznia br. w Swindon Marriott Hotel, w którym szefem kuchni jest Stanislaw Bobowski, odbył się 11 Zjazd Polish Society of Chefs and Pastry Chefs in the UK.
Podczas spotkania omówiono plany Stowarzyszenia na ten rok oraz wyznaczono daty zjazdów i projektów. – Zależy nam abyśmy byli bardziej rozpoznawalni za równo w Polsce jak i za granicą. Największym wyzwaniem tego roku będzie start w Mistrzostwach Świata w Luksemburgu. Oto skład naszej drużyny: Grzegorz Olejarka – kapitan, Maciej Bujakowski, Sergiusz Hieronimczak, Stanisław Bobowski, Jarosław Sak, Marek Dolat, Adam Żołądek i Radosław Górecki – mówi Maciej Bujakowski, Prezes Polish Society of Chefs and Pastry Chefs in the UK.
Po wybraniu składu drużyny Bartek Czempik przeprowadził szkolenie Haccap w zakresie treningu i jego dokumentacji. Następnie odbył się pokaz kuchni molekularnej prowadzony przez Adama Żołądka oraz prezentacja dania na finał Iron Chef przez Grzegorza Olejarkę.
Podczas tego zjazdu do Stowarzyszenia przystąpiło sześciu nowych członków – Adam Żołądek, Marcin Płutniak, Paweł Szczepański, Paweł Ziołkowski, Andrzej Górski oraz Łukasz Płutniak.
Kalendarz Imprez:
* Targi Hotel Olympia 2010 – 28/02 do 04/03
* Jury Konkursu Młodego Kucharza w ZSG nr 1 w Krakowie 05-07/03
* Food & Drink Expo NEC Birmingham 21-24/03
* Jury Europejskiego konkursu Szkol Gastronomicznych w Rzeszowie 20-23/04
* Zjazd stowarzyszenia 25/04 – ustalenie miejsca nastąpi niebawem
* Polonijny Dzień Dziecka- Czerwiec, Laxton Hall ( dokładna data nie jest jeszcze znana)
* The Great Yorkshire Show 13-15/07 Harrogate
* Zjazd stowarzyszenia 25/07 – ustalenie miejsca nastąpi niebawem
* Otwarcie Centrum Gastronomicznego w Rzeszowie 01/09
* The Restaurant Show 2010 12-16/10 Earls Court2, London
* Zjazd stowarzyszenia 31/10 – ustalenie miejsca nastąpi niebawem
* Start Reprezentacji Stowarzyszenia w Mistrzostwach Świata Luxemburg EXPO 20-24/11