Restauracja „Zielone Słonie” ma nowego szefa kuchni. Został nim Dariusz Spychała, który zastąpi na tym stanowisku Pawła Zasławskiego. Obaj szefowie kuchni przygotowali wyjątkową kolację degustacyjną, która odbędzie się w „Zielonych Słoniach” podczas Dnia Kobiet. Poza oczywistymi doznaniami kulinarnymi jej wyjątkowość wynika z tego, że kolacja będzie jednocześnie okazją do pożegnania z gośćmi restauracji przez Pawła Zasławskiego, jak i do przedstawienia nowego szefa kuchni.
Nowy szef kuchni – Dariusz Spychała – posiada wykształcenie gastronomiczne. Dotychczas swoje doświadczenie zawodowe zdobywał jako zastępca szefa kuchni w jednej z najlepszych poznańskich restauracji. Jakie są jego plany wobec Zielonych Słoni?
-Jako szef kuchni zamierzam utrzymać wysoką jakość serwowanych dań. W mojej wizji Zielone Słonie to restauracja nowoczesna, otwarta na każdego, przyjazna dla gości. W swojej pracy kieruję się potrzebą ciągłego poszukiwania nowych smaków. Potrawy przygotowuję korzystając zarówno z tradycyjnych sposobów gotowania, jak i nowoczesnych metod obowiązujących w świecie gastronomii. Taka właśnie będzie kuchnia Zielnych Słoni – mówi Dariusz Spychała.
Obaj szefowie kuchni – Dariusz Spychała i Paweł Zasławski – przygotowali wspólnie menu degustacyjne, które podadzą gościom restauracji podczas kolacji planowanej w czasie Dnia Kobiet. W menu znalazły się między innymi: polędwica z dorsza podawana z warzywnym spaghetti i grzybowym duxelle, z chipsami z czosnku i rybnym velouté oraz pierś z kaczki z ziemniaczanym fondantem, marynowanym burakiem, puree z selera i sosem z rozmarynem. – Przygotowywana kolacja jest dla mnie okazją do pożegnania z gośćmi restauracji i przedstawienia im nowego szefa kuchni. Trzymam kciuki za powodzenie planowanych przez Darka działań – dodaje Paweł Zasławski.