“Zielone Słonie” z nowym szefem kuchni

Newsy

“Zielone Słonie” z nowym szefem kuchni

24 lutego 2014

Restauracja „Zielone Słonie” ma nowego szefa kuchni. Został nim Dariusz Spychała, który zastąpi na tym stanowisku Pawła Zasławskiego. Obaj szefowie kuchni przygotowali wyjątkową kolację degustacyjną, która odbędzie się w „Zielonych Słoniach” podczas Dnia Kobiet. Poza oczywistymi doznaniami kulinarnymi jej wyjątkowość wynika z tego, że kolacja będzie jednocześnie okazją do pożegnania z gośćmi restauracji przez Pawła Zasławskiego, jak i do przedstawienia nowego szefa kuchni.

Nowy szef kuchni – Dariusz Spychała – posiada wykształcenie gastronomiczne. Dotychczas swoje doświadczenie zawodowe zdobywał jako zastępca szefa kuchni w jednej z najlepszych poznańskich restauracji. Jakie są jego plany wobec Zielonych Słoni?
-Jako szef kuchni zamierzam utrzymać wysoką jakość serwowanych dań. W mojej wizji Zielone Słonie to restauracja nowoczesna, otwarta na każdego, przyjazna dla gości. W swojej pracy kieruję się potrzebą ciągłego poszukiwania nowych smaków. Potrawy przygotowuję korzystając zarówno z tradycyjnych sposobów gotowania, jak i nowoczesnych metod obowiązujących w świecie gastronomii. Taka właśnie będzie kuchnia Zielnych Słoni – mówi Dariusz Spychała.

Obaj szefowie kuchni – Dariusz Spychała i Paweł Zasławski – przygotowali wspólnie menu degustacyjne, które podadzą gościom restauracji podczas kolacji planowanej w czasie Dnia Kobiet. W menu znalazły się między innymi: polędwica z dorsza podawana z warzywnym spaghetti i grzybowym duxelle, z chipsami z czosnku i rybnym velouté oraz pierś z kaczki z ziemniaczanym fondantem, marynowanym burakiem, puree z selera i sosem z rozmarynem. – Przygotowywana kolacja jest dla mnie okazją do pożegnania z gośćmi restauracji i przedstawienia im nowego szefa kuchni. Trzymam kciuki za powodzenie planowanych przez Darka działań – dodaje Paweł Zasławski.