W ciągu czterech miesięcy pierwszej edycji projektu młodzież ze szkół w Białymstoku, Kielcach, Poznaniu i Wrocławiu uczyła się m.in. zasad prawidłowego żywienia. Po wakacjach odbędą się warsztaty w kolejnych miastach. Patronat merytoryczny nad programem sprawuje Instytut Żywności i Żywienia. JMP jako firma realizująca strategię zrównoważonego rozwoju wspólnie z wieloletnim partnerem handlowym – firmą Green Factory Holding, producentem świeżych warzyw – powołała „zieloną koalicję”, która przygotowała cykl warsztatów edukacji żywieniowej „Zielona Kraina” dla uczniów klas czwartych szkół podstawowych i ich nauczycieli. Celem projektu jest kształtowanie odpowiednich nawyków żywieniowych dzieci i młodzieży. Jego pierwsza edycja była realizowana w okresie od 29 lutego do 23 czerwca br. Projekt będzie kontynuowany w semestrze zimowym.
Szczególna uwaga uczestników warsztatów „Zielona Kraina” jest zwracana na zalety wynikające ze zmniejszenia spożycia cukrów prostych. W trakcie spotkań z dietetykami uczniowie poznają zalety prawidłowego odżywiania. Formuła zajęć jest atrakcyjna dla młodych ludzi – są to m.in. pogadanki, a także wspólne przygotowywanie dań, których głównymi składnikami są owoce i warzywa. Młodzież poprzez gry i zabawy edukacyjne poznaje również zawód dietetyka i kucharza. Na stronie internetowej programu organizatorzy udostępnili materiały edukacyjne dla nauczycieli i rodziców. Pedagodzy mogą skorzystać ze skryptów zajęć lekcyjnych, które pomogą edukować uczniów w zakresie prawidłowego odżywiania się. Materiały zostały przygotowane przez dietetyczki pracujące w zespole naukowym Instytutu Żywności i Żywienia, panie: Dianę Wolańską i Hannę Stolińską-Fiedorowicz. Rodzice natomiast znajdą cenne informacje o zasadach żywienia dzieci, porady dotyczące tego, jak pomóc dziecku z nadwagą oraz jak dbać o aktywność fizyczną dziecka.
Program warsztatów jest zgodny z podstawą programową kształcenia ogólnego dla szkół podstawowych, wpisuje się też w założenia projektu „Szkoła promująca zalecenia Europejskiego kodeksu walki z rakiem”.