“Zielnik” w Water&Wine

Wydarzenia

“Zielnik” w Water&Wine

24 września 2015

Sobotnie warsztaty ziołowo-warzywne w ramach kampanii „Cisowianka. Gotujmy zdrowo – mniej soli” w koncepcie restauracyjnym Water&Wine zostały przygotowane we współpracy z wydawnictwem Sezonownik.

Zwieńczeniem tego cyklu była wizyta w zakładzie butelkującym Cisowiankę i wspólne gotowanie pod okiem szefa kuchni Water&Wine – Marka Flisińskiego.

Zakład butelkujący Cisowiankę, którego częścią jest koncept Water&Wine, jest idealnym miejscem na warsztaty tego typu. Tuż obok konceptu znajduje się ogród warzywno-ziołowo-owocowy, gdzie Szef kuchni codziennie szuka najsmaczniejszych i najświeższych produktów do swojej kuchni. Ideą, która przyświeca działaniu tego konceptu jest kuchnia slow food – pyszna i zarazem dostarczająca organizmowi tego co najlepsze w jedzeniu.

Tak też właśnie wyglądał początek warsztatów „Zielnika”. Marek Flisiński wraz ze swoimi asystentami – Kamilem Raczyńskim i Sebastienem Kurantem, zabrali gości do ogrodu, gdzie mieli za zadanie zebrać wszystkie składniki potrzebne do wykonania zaplanowanych przez Szefa dań. W koszach uczestników znalazły się między innymi pomidory, szczaw, ogórecznik, bazylia, szałwia, topinambur, ziemniaki, kwiaty gorczycy i wiele innych pysznych i świeżych produktów.

Po udanych zbiorach goście Water&Wine zostali podzieleni na grupy i pod czujnym okiem Marka i jego asystentów przygotowywali menu. Każde z dań swój niezwykły smak uzyskiwało, zgodnie z ideą kampanii „Cisowianka. Gotujmy zdrowo – mniej soli”, poprzez dodanie ziół i przypraw a nie soli. Na stół trafiły dania przepyszne: bukiet ziół i kwiatów z sosem winegret, pomidor ze śmietaną, fasolka z miętą, risotto z ziemniaka, jesiotr z kapustą i prawdziwa perła smaku – sorbet ze szczawiu i jabłka.

Do Warszawy uczestnicy wracali pełni nowych inspiracji kulinarnych. A Sezonownik i Cisowianka już planują kolejne wspólne warsztaty.