Jury II edycji konkursu kulinarnego „Zgotuj sobie sukces!” ogłosiło listę 24 zespołów kucharskich, które zakwalifikowały się do półfinałów. Wśród zwycięzców pierwszego etapu konkursu organizowanego przez Makro Cash & Carry wspólnie z Ogólnopolskim Stowarzyszeniem Szefów Kuchni i Cukierni są zespoły z różnych stron Polski. Pełna lista półfinalistów jest dostępna na stronie www.zgotujsobiesukces.pl
Konkurencja była duża – spośród nadesłanych 55 zgłoszeń jury konkursu w składzie: Kurt Scheller – przewodniczący, Grzegorz Kazubski i Piotr Kraśkiewicz – członkowie jury, wybrało 24 dwuosobowe zespoły. Warunkiem zgłoszenia uczestnictwa było nadesłanie samodzielnie opracowanego przepisu. Danie konkursowe miało składać się z przekąski zimnej i dania głównego z uwzględnieniem w składnikach suma europejskiego i udźca cielęcego.
Konkurs „Zgotuj sobie sukces!” jest adresowany do uczniów szkół gastronomicznych. Jego celem jest upowszechnianie umiejętności organizacyjnych i kulinarnych w środowisku szkolnym, wśród przyszłych szefów kuchni. – Polacy słyną ze wspaniałej kuchni i utalentowanej młodzieży, która swoje umiejętności i fantazję kulinarną czerpie z tradycji rodzinnego, domowego gotowania – mówi Grzegorz Kazubski, menedżer Centrum Kulinarnego HoReCa. – Nasz konkurs to prestiż i furtka do gastronomicznej kariery.
Półfinały i finały konkursu odbędą się w dniach 14-15 października br. w Warszawie, w Centrum HoReCa usytuowanym w Makro Centrum Rozwoju Firm. W trakcie półfinału wyłonionych zostanie 12 ekip, które zakwalifikują się do finałów. Ogłoszenie wyników odbędzie się podczas uroczystej gali tego samego dnia.
W konkursie biorą udział dwuosobowe zespoły uczniów szkół gastronomicznych w wieku 18-24 lat zgłaszane przez dyrektorów szkół lub nauczycieli praktycznej nauki zawodu. Każda ze szkół mogła zgłosić maksymalnie dwa zespoły.