Centrum HoReCa MAKRO Cash & Carry wspólnie z Ogólnopolskim Stowarzyszeniem Szefów Kuchni zaprasza uczniów szkół gastronomicznych do udziału w konkursie kulinarnym, którego finał i półfinał odbędzie się w dniach 15-16 października br. w Warszawie. Konkurs stanowi etap eliminacji kadry juniorskiej do Młodzieżowej Reprezentacji Kucharzy, która będzie reprezentować Polskę na arenie międzynarodowej. – Zależy nam na upowszechnianiu umiejętności organizacyjnych i kulinarnych w środowisku szkolnym, wśród przyszłych szefów kuchni. Polacy słyną ze wspaniałej kuchni i utalentowanej młodzieży, która swoje umiejętności i fantazję kulinarną czerpie z tradycji rodzinnego, domowego gotowania. Nasz konkurs to prestiż i furtka do gastronomicznej kariery – mówi Grzegorz Kazubski, menedżer Centrum Kulinarnego HoReCa. Tematem kulinarnych zmagań będą potrawy ze świeżych ryb, głównie łososia norweskiego i halibuta. W konkursie startują dwuosobowe zespoły uczniów szkół gastronomicznych w wieku 18-24 lat. Dla zwycięskich zespołów przewidziano nagrody: 1 miejsce 10 tys. zł, 2 miejsce 5 tys. zł, 3 miejsce 3 tys. zł. Szkoły zwycięzców zostaną nagrodzone półprofesjonalnym sprzętem kuchennym wartości: 1 miejsce 7 tys. zł, 2 miejsce 5 tys. zł, 3 miejsce 2 500 zł oraz wyjazdem do Norwegii, połączonym z wizytą w prestiżowym Norweskim Instytucie Kulinarnym. Nagrody pieniężne zostały też przewidziane dla nauczycieli zgłaszających zwycięskie zespoły. Finały i półfinały konkursu odbędą się w Warszawie, w Centrum HoReCa usytuowanym w MAKRO Centrum Rozwoju Firm. W trakcie półfinału zaplanowanego na 15 października wyłonionych zostanie 12 ekip, które zakwalifikują się do finałów 16 października. Ogłoszenie wyników odbędzie się podczas uroczystej gali tego samego dnia. Szczegóły na stronie www.zgotujsobiesukces.pl . Patronem medialnym konkursu jest „Poradnik Restauratora”.