?Zgotuj sobie sukces?

Newsy

?Zgotuj sobie sukces?

23 września 2009

Centrum HoReCa MAKRO Cash & Carry wspólnie z Ogólnopolskim Stowarzyszeniem Szefów Kuchni zaprasza uczniów szkół gastronomicznych do udziału w konkursie kulinarnym, którego finał i półfinał odbędzie się w dniach 15-16 października br. w Warszawie. Konkurs stanowi etap eliminacji kadry juniorskiej do Młodzieżowej Reprezentacji Kucharzy, która będzie reprezentować Polskę na arenie międzynarodowej. Grzegorz Kazubski, Menedżer Centrum Kulinarnego HoReCa, mówi o konkursie: “Zależy nam na upowszechnianiu umiejętności organizacyjnych i kulinarnych w środowisku szkolnym, wśród przyszłych szefów kuchni. Polacy słyną ze wspaniałej kuchni i utalentowanej młodzieży, która swoje umiejętności i fantazję kulinarną czerpie z tradycji rodzinnego, domowego gotowania. Nasz konkurs to prestiż i furtka do gastronomicznej kariery, więc serdecznie zapraszamy szkoły gastronomiczne do zgłaszania zespołów.” Tematem kulinarnych zmagań będą potrawy ze świeżych ryb, głównie łososia norweskiego i halibuta. W konkursie mogą wziąć udział dwuosobowe zespoły uczniów szkół gastronomicznych w wieku 18-24 lat. Ekipy powinny być zgłaszane przez dyrektorów szkół lub nauczycieli praktycznej nauki zawodu. Dla zwycięskich zespołów przewidziano nagrody: 1 miejsce 10 000 zł, 2 miejsce 5000 zł, 3 miejsce 3000 zł. Szkoły zwycięzców zostaną nagrodzone półprofesjonalnym sprzętem kuchennym wartości: 1 miejsce 7000 zł, 2 miejsce 5000 zł, 3 miejsce 2500 zł oraz wyjazdem do Norwegii połączonym z wizytą w prestiżowym Norweskim Instytucie Kulinarnym. Nagrody pieniężne zostały też przewidziane dla nauczycieli zgłaszających zwycięskie zespoły. Finały i półfinały konkursu odbędą się w Warszawie, w Centrum HoReCa usytuowanym w MAKRO Centrum Rozwoju Firm. Zgłoszenia uczestnictwa, przyjmowane do 30 września br., powinny zawierać samodzielnie opracowaną recepturę na danie konkursowe ze świeżej ryby oraz zdjęcie dania. Spośród nadesłanych zgłoszeń jury wybierze do 5 października 24 dwuosobowe zespoły. W trakcie półfinału zaplanowanego na 15 października wyłonionych zostanie 12 ekip, które zakwalifikują się do finałów 16 października. Ogłoszenie wyników odbędzie się podczas uroczystej gali tego samego dnia. Szczegóły na stronie www.zgotujsobiesukces.pl. Patronem medialnym konkursu jest “Poradnik Restauratora”.