?Zgotowali Sobie Sukces?… i to nie mały

Newsy

?Zgotowali Sobie Sukces?… i to nie mały

21 października 2009

16 października br. młodzi kucharze walczyli o pierwsze miejsce w finałach konkursu kulinarnego zorganizowanego przez MAKRO Centrum HoReCa i Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni. Triumfowali uczestnicy z Wrocławia, Gdańska i Piły i to oni właśnie zasilą szeregi Polskiej Młodzieżowej Reprezentacji Kucharzy, która będzie reprezentowała nasz kraj na Olimpiadzie Kulinarnej w Luksemburgu w 2010 r.
Celem konkursu było kształtowanie umiejętności z zakresu technologii obróbki wstępnej i przygotowywania potraw ze świeżych ryb oraz upowszechnienie w środowisku szkolnym umiejętności organizacyjnych i kulinarnych. Organizatorzy ogłaszając temat konkursu mieli na celu promowanie spożywania ryb i popularyzację potraw ze z łososia norweskiego i pstrąga.
W rozgrywkach finałowych udział wzięło 12 zespołów z całej Polski. Ich zadaniem było przygotowanie przystawki oraz dania głównego z produktów, których wcześniej nie znali. Uczestnicy konkursu otrzymali od międzynarodowego jury pudła Black Box, w których znalazły się: stek z łososia i halibuta, pomidory w puszcze, sos, mleko sojowe, por, limonka, czosnek, szalotka oraz sklarowane masło. Zadaniem startujących było przygotowanie w ciągu 1,5 godziny 6 przystawek i 6 dań głównych ze składników znajdujących się w black boxie, które zostały następnie ocenione przez członków jury pod względem wizualnym oraz smakowym. Fantazja i doświadczenie młodych kucharzy zaowocowało takimi smakołykami, jak sewiche z halibuta, sushi maki czy stek butterfly z łososia. Zwycięzcami pierwszej edycji konkursu i zarazem kwoty 10 tys. pln zostali Krystian Skwierz i Agata Nicpoń z Zespółu Szkół Gastronomicznych z Wrocławia. Drugie miejsce i nagrodę 7 tys. zł otrzymali Krzysztof Stempowski i Adam Aladyn Szehidewicz, z WSTIH z Gdańska. Na trzecim miejscu uplasowali się Daniel Sawiński i Joanna Ludwikowska z Zespółu Szkół Gastronomicznych z Piły, którzy otrzymali m.in. nagrodę 5 tys. zł. Kurt Scheller, Honorowy Prezes OSSKIC, członek Jury bardzo wysoko ocenił poziom uczestników – Byłem zaskoczony dużym zainteresowaniem tym wydarzeniem. Aż 80 szkół zgłosiło się do udziału, z czego 24 weszły do półfinału. W mojej opinii oznacza to, że polscy młodzi kucharze mają niesamowitą wolę walki o swój sukces zawodowy. Patronem medialnym konkursu był “Poradnik Restauratora”.