Podatek na żywność w wysokości 0 % miał obowiązywać do końca lipca. Obniżka będzie jednak przedłużona – informuje “Rzeczpospolita”.
Jak przypomina ”Rzeczpospolita” w piątek (8 kwietnia), obniżony z 5 % do zera VAT na ok. 2/3 produktów spożywczych rząd wprowadził od 1 lutego, uzyskując zgodę Komisji Europejskiej.
Dodano, ze zmiana obowiązuje do końca lipca, ale z nieoficjalnych informacji gazety wynika, że zostanie przedłużona, prawdopodobnie znów o sześć miesięcy.
“W obecnych realiach podniesienie cen o 5 proc. przez VAT spowodowałoby istną lawinę podwyżek. Nie można na to pozwolić, ponieważ ceny i tak rosną rekordowo” – twierdzi źródło “Rz” zbliżone do rządu. Resort finansów nie odpowiedział na pytania gazety.
Gazeta wskazuje, że utrzymanie obniżki pozwoli sklepom uniknąć zamieszania z przeprogramowywaniem kas i zmianami etykiet na półkach, więc od tej strony pomysł oceniany jest pozytywnie. Ekonomiści są jednak podzieleni w ocenach.
“Zanim decyzja o przedłużeniu obowiązywania obniżonej stawki zostanie podjęta, kluczowe powinno być przeprowadzenie poważnych badań, na ile obniżona stawka faktycznie hamuje inflację, a na ile pozwoliła na zwiększenie marż producentów i sprzedawców” – mówi, cytowany przez “Rz”, dr hab. Jacek Tomkiewicz, dziekan Kolegium Finansów i Ekonomii Akademii Leona Koźmińskiego.
“Koszt obniżonej stawki VAT na żywność to ok. 3 mld zł przy założeniu, że obniżka kończy się w lipcu. Jeśli przedłużymy to rozwiązanie do końca roku, to należy się spodziewać kolejnego ubytku w dochodach budżetu o następne ok. 3 mld zł” – dodaje.
źródło: PAP