Klimatyczne, pięknie zaprojektowane wnętrza oraz dodatki, otwarta kuchnia, doskonałe menu oparte na najlepszych składnikach oraz świetny wybór win – tak w skrócie można opisać restaurację Kuchnia & Wino, nowy koncept kulinarny otwarty w kompleksie Młyńska12 w Poznaniu. 23 października odbyła się tu kolacja degustacyjna pod hasłem #ZeroWaste.
Partnerem wydarzenia był Transgourmet i Selgros Cash&Carry. Autorskie menu tego wieczoru przygotował Bartosz Peter, ekspert Instytutu Kulinarnego Transgourmet oraz kapitan Narodowej Reprezentacji Kucharzy Polski. Towarzyszył mu Filip Cwojdziński, kucharz Narodowej Reprezentacji Polski oraz Michał Rudnicki, szef restauracji Kuchnia & Wino. Zgromadzeni goście spróbowali 5 dań, na które składały się:
• Assiette z topinaburu
• Kaszoto z kaszy perłowej z borowikami i lejkowcem dętym
• Troć fiordowa z krokietem rybnym, piklowanym koprem włoskim i rukwią wodną
• Sezonowana pierś z perliczki z puree dyniowym
• Lody gruszkowe z panna cottą z białej czekolady i kremem z rumianku
Bartosz Peter udowodnił, że współczesna kuchnia to nie tylko doskonale skomponowane smaki i tekstury, ale także odpowiedzialność za produkt i maksymalne jego wykorzystanie, które jest wyrazem szacunku do natury oraz najwyższych umiejętności kulinarnych.