Zebranie Stowarzyszenia Euro-Toques Polska

Newsy

Zebranie Stowarzyszenia Euro-Toques Polska

13 lipca 2011

5 lipca 2011 r. odbyło się zebranie Zarządu oraz Członków Stowarzyszenia Euro-Toques Polska w Ponderozie w Czarnkowie.
Na początku przedstawiono plany na najbliższe miesiące, a także omówiono sprawy związane z wyjazdami kucharzy na praktyki za granicę, m.in. do Belgii, Włoch, Norwegii i Niemiec, i szkolenia do Austrii, do firmy QimiQ.
Ważnym punktem spotkania były zagadnienia związane z konkursami kulinarnymi, w których zwycięzcy nominowani są do Kulinarnego Pucharu Polski. W tym roku pod patronatem ETP odbędzie się 5 takich konkursów. Głos zabrali organizatorzy poszczególnych konkursów. Wiesław Ambros omówił sprawy promocji produktów regionalnych, a także zrelacjonował konkurs kulinarny „Aleja Dobrego Smaku” w Częstochowie.
Bardzo ważnym elementem działań ETP jest edukacja młodzieży szkolnej. Poruszono temat współpracy z młodzieżą szkolną nie tylko na płaszczyźnie szkoleń, ale także włączenie uczniów w aktywne życie wszelkich wydarzeń kulinarnych.
Na zebranie przybył Witold Cyranowicz, Kanclerz Konfraterni Zacnego Jadła, Napitku i Rękodzieła. Poruszył temat potrzeby podjęcia współpracy ETP z członkami Regionalnych Sieci Dziedzictwa Kulinarnego w Polsce. Przedstawił również różnorakie aspekty wytwarzania trunków domowych.
Przed zebraniem odbył się konkurs wędkarski, a wyniki ogłoszono podczas wieczornego grillowania.