Wielkimi krokami zbliża się finał VII edycji jednego z najważniejszych konkursów kulinarnych w kraju – Primerba Cup 2012. Zawody organizowane przez Unilever Food Solutions odbędą się 8 października podczas trwania targów Polagra Gastro w Poznaniu. Weźmie w nich udział 8 najlepszych drużyn wyłonionych podczas półfinałów w maju tego roku oraz tegoroczny zwycięzca konkursu dla uczniów – Młody Kreator Sztuki Kulinarnej. Patronat honorowy nad konkursem Primerba Cup 2012 objęło Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Primerba Cup to prestiżowy konkurs skierowany do profesjonalnych szefów kuchni. Po raz pierwszy został zorganizowany w 2006 roku i od tego czasu zyskał już ogromne uznanie w środowisku gastronomicznym oraz wszedł do kanonu najważniejszych konkursów kulinarnych w kraju.
Temat tegorocznych zmagań to: Przystawka ciepła z małży świętego Jakuba (przegrzebków), warzywa kapustnego, czyli kalafiora, brokułu lub kapusty chińskiej pak choi, szalotki oraz grzybów portabello; danie główne z filetu z gęsi, soczewicy, foie gras, i moreli.
Zawody to doskonała okazja do samodoskonalenia się i podnoszenia swoich kwalifikacji. To także rzadka możliwość porównania się z konkurencją i oceny przez kolegów po fachu, a także wysłuchania uwag i podpowiedzi doświadczonego jury. Obserwatorzy konkursu mogą natomiast dowiedzieć się wiele o najnowszych trendach w gastronomii.
Tegoroczne jury będzie obradować w składzie:
Przewodniczący: Zenon Hołubowski – Executive Chef, Certyfikowany Juror WACS, właściciel Hotelu Hołubowski w Pile;
Członkowie jury:
- Andrzej Bryk – właściciel firmy cateringowej Akcent Catering, członek Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni;
- Milan Sahánek – Culinary Servis Manager UNILEVER ČR, spol. s r. o. Unilever Food Solutions;
- Ákos Kállay – R&D MCO Chef 1138, Budapest
- Jaroslav Ertl – Šéfkuchár a gastronomický poradca UNILEVER SR,. Unilever Food Solutions
- Wiesław Ogrodowski – Szef Kuchni Marine Hotel 5***** Kołobrzeg
– Primerba Cup to znakomita okazja do sprawdzenia swoich umiejętności i wiedzy. Branża gastronomiczna w Polsce dzięki takim konkursom staje się jeszcze bardziej profesjonalna – a to cieszy nie tylko nas, szefów kuchni, ale także wszystkich konsumentów – mówi przewodniczący jury Zenon Hołubowski.
Dwuosobowa drużyna, która zwycięży w Primerba Cup 2012 weźmie udział w półfinale Kulinarnego Pucharu Polski 2013 oraz otrzyma w nagrodę 10 000 zł. Laureaci trzech pierwszych miejsc, wraz ze zwycięzcami Kulinarnego Pucharu Polski, zostaną ogłoszeni podczas uroczystej Gali, która odbędzie się 10 października.