Zasady funkcjonowania bufetów w ogródkach restauracyjnych

Aktualności

Zasady funkcjonowania bufetów w ogródkach restauracyjnych

Izba Gospodarcza Hotelarstwa Polskiego otrzymała interpretacje Ministerstwa Rozwoju, Pracy i Technologii w sprawie funkcjonowania gastronomii w formie bufetów.

Od 15 maja  jest możliwość serwowania dań w ogródku gastronomicznym bądź tak jak to było dotychczas do pokoju hotelowego. Natomiast od dnia 28 maja będzie możliwość podawania posiłków także w lokalu lub wydzielonej strefie gastronomicznej pod warunkiem:
– zakrywania ust i nosa przez gości, do czasu zajęcia miejsca, w których będą spożywane posiłki lub napoje,
– zakrywania ust i nosa przez obsługę,
– udostępniania co drugiego stolika klientom i odległość między stolikami będzie wynosiła co najmniej 1,5 m (chyba, że między stolikami znajduje się przegroda o wysokości co najmniej 1 m, licząc od powierzchni stolika).

Bufety (tzw. szwedzkie stoły) są możliwe do organizacji pod warunkiem wyznaczenia osoby do obsługi tych miejsc a klienci w trakcie wyboru dań maja zakryte usta i nos do czasu zajęcia miejsca przy stoliku.