Konferencja stanowić będzie kontynuację dobrych praktyk wypracowanych w ramach zakończonego już projektu European Food Education Season, finansowanego z Programu Erasmus +. Celem projektu i ideą, która nadal nam przyświeca, jest łączenie środowisk akademickich, zainteresowanych przekazywaniem wiedzy o historii i kulturze jedzenia oraz kuchni, z profesjonalistami ze świata gastronomii oraz nauczycielami i uczniami szkół gastronomicznych.
– Organizowana konferencja pt. „Zapomniane potrawy wigilijne” ma na celu ukazanie edukacyjnych narzędzi, jakich używamy, aby wspierać proces wymiany wiedzy, idei i doświadczeń pomiędzy akademią a gastronomią – mówi dr Marta Sikorska, Centrum Dziedzictwa Kulinarnego UMK.
W programie: prelekcje i prezentacje multimedialne prowadzone przez historyków specjalizujących się w historii jedzenia i kuchni, wystąpienie gościa specjalnego – Karola Okrasy oraz warsztaty historyczno-kulinarne.
Zgłoszenia drogą mailową, najpóźniej do dnia 13 listopada na adres: mailofmarta@gmail.com.
W razie pytań – tel.: 691-180-675, dr Marta Sikorska, Centrum Dziedzictwa Kulinarnego UMK.
Program
Sala Rady Wydziału Nauk Historycznych Collegium Humanisticum UMK ul. Władysława Bojarskiego 1 87-100 Toruń
10:00 Otwarcie konferencji Jarosław Dumanowski, Wiedza, inspiracje, unikalne kulinarne doświadczenia – dobre praktyki projektu EFES
Aleksandra Kleśta-Nawrocka, Magia wigilijnego talerza. Tradycyjne smaki i symbolika potraw
Jarosław Dumanowski, Karp w piernikach i jarmuż z kasztanami. Zapomniane potrawy wigilijne
11.00 Przerwa 11.30 Anželika Laužikienė, Rimvydas Laužikas, Śliziki i mleko makowe, czyli litewska “kucja”
Marta Sikorska, Wigilia prababci. Przepisy kulinarne z dawnych książek kucharskich z regionu Kujaw i Pomorza
Karol Okrasa, Zapomniana Wigilia. Czy historia może być nauczycielką gotowania?
12:30 Dyskusja Wydarzenie towarzyszące: Warsztaty historyczno – kulinarne w Akademii Kulinarnej Studio „A” adres: ul. J. Lelewela 33, 87-100 Toruń rozpoczęcie o godz. 13:30 obowiązują zapisy
Organizatorzy:
Centrum Dziedzictwa Kulinarnego UMK
Wydział Nauk Historycznych UMK
Instytut Historii i Archiwistyki UMK
Partnerzy:
Akademia Kulinarna Studio „A”, Celtyckie Smaki, Chwast Prast Vegetarian Bistro, Klub Szefów Kuchni, Pan Karp – Towarzystwo Promocji Ryb, Restauracja „Monka”, Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Toruniu