3 grudnia br. już po raz czternasty wyłoniony zostanie najlepszy miksolog. Spośród wszystkich uczestników eliminacji do rywalizacji o tytuł stanęło 60 barmanów, z których część zaprezentowała umiejętności miksologiczne 18 listopada w Bydgoszczy. Pozostali uczestnicy, zakwalifikowani do drugiego półfinału, wykorzystali swoją szansę 25 listopada w Łodzi.
W pierwszym etapie uczestnicy mieli za zadanie przygotować autorską propozycję Long Drinka. Barmani mogli wykazać się w niej sporą kreatywnością, ponieważ jest to kategoria, która daje duże pole do popisu. W półfinałach natomiast, oprócz własnej kompozycji Long Drink, barmani przedstawiali również swoje pomysły na Finlandia Platinum Aperitif.
Aperitif serwuje się przed posiłkiem. Ma on za zadanie rozbudzić apetyt. Dlatego też istotnym jest, aby przygotowany drink był wyrafinowany, ale równocześnie subtelny w smaku. Podstawowym składnikiem przygotowywanych kompozycji jest w tym przypadku Finlandia® Platinum. To wódka, która swój unikalny smak zawdzięcza filtrowaniu przez świeże, brzozowe drewno oraz procesowi powolnego schładzania w surowych, arktycznych warunkach. Dlatego też najbardziej docenianą cechą drinków stanowi ich elegancja. Nie bez znaczenia jest również jakość wykorzystanych składników. Te, które będą używane muszą spełniać najwyższe standardy. – podkreśla Katarzyna Obuchowicz, Marketing Director w Brown-Forman Polska.
Podczas trwania konkursu jurorzy dokonują oceny przedstawionych przez barmanów propozycji, biorąc pod uwagę wygląd drinków, ich smak, aromat oraz ogólne wrażenie. Najwyższa punktacja w ramach powyższych kryteriów była przepustką dla 20 barmanów do ubiegania się o zwycięski tytuł. Finał XIV Finlandia Vodka Cup odbędzie się już 3 grudnia w Warszawie.
W pierwszym etapie uczestnicy mieli za zadanie przygotować autorską propozycję Long Drinka. Barmani mogli wykazać się w niej sporą kreatywnością, ponieważ jest to kategoria, która daje duże pole do popisu. W półfinałach natomiast, oprócz własnej kompozycji Long Drink, barmani przedstawiali również swoje pomysły na Finlandia Platinum Aperitif.
Aperitif serwuje się przed posiłkiem. Ma on za zadanie rozbudzić apetyt. Dlatego też istotnym jest, aby przygotowany drink był wyrafinowany, ale równocześnie subtelny w smaku. Podstawowym składnikiem przygotowywanych kompozycji jest w tym przypadku Finlandia® Platinum. To wódka, która swój unikalny smak zawdzięcza filtrowaniu przez świeże, brzozowe drewno oraz procesowi powolnego schładzania w surowych, arktycznych warunkach. Dlatego też najbardziej docenianą cechą drinków stanowi ich elegancja. Nie bez znaczenia jest również jakość wykorzystanych składników. Te, które będą używane muszą spełniać najwyższe standardy. – podkreśla Katarzyna Obuchowicz, Marketing Director w Brown-Forman Polska.
Podczas trwania konkursu jurorzy dokonują oceny przedstawionych przez barmanów propozycji, biorąc pod uwagę wygląd drinków, ich smak, aromat oraz ogólne wrażenie. Najwyższa punktacja w ramach powyższych kryteriów była przepustką dla 20 barmanów do ubiegania się o zwycięski tytuł. Finał XIV Finlandia Vodka Cup odbędzie się już 3 grudnia w Warszawie.