Wytyczne dla strefy gastronomicznej w obiektach handlowych o powierzchni powyżej 2000 m2 w trakcie epidemii COVID-19 w Polsce – 28.04.2020 r.
Wytyczne dla strefy gastronomicznej w galeriach handlowych
Wydzielenie strefy gastronomicznej widoczną, fizyczną barierą.
Ograniczenie liczby klientów w strefie gastronomicznej – na jedną osobę powinno przypadać minimum 15 m2.
Szczególna dyscyplina utrzymania 2 m odległości pomiędzy osobami stojącymi w kolejce, poprzez zastosowanie widocznych wskazówek (naklejki na podłodze lub stojące znaki).
Na obecnym etapie w strefie gastronomicznej jest możliwe kupowanie żywności wyłącznie na wynos i w ramach dostaw. Dania nie mogą być spożywane na miejscu, w galerii, na ulicy.
W fazie, w której zostaną otwarte strefy gastronomiczne, będzie możliwość spożywania posiłków na miejscu, z poniższymi obostrzeniami maksymalnie 1 osoba siedząca przy jednym stoliku (nie dotyczy rodzin), chyba, że jego wielkość umożliwia zachowanie odległości min. 2 m między osobami
odległość pomiędzy osobami/grupami i stolikami spożywającymi posiłek wynosi minimum 2 m.
Obiekty gastronomiczne znajdujące się na terenie galerii handlowej są objęte zasadami wskazanymi w protokole dotyczącym restauracji.
fot. pixabay.com.pl