Restauracja „Zagroda Bamberska” bierze udział w tegorocznej edycji Nocy Restauracji, która odbędzie się 24 maja 2013 r. Specjalnie z tej okazji przygotowano nie tylko nocne menu ze specjalnym daniem, ale także zawody kulinarne „Chef’s Challenge”.
Ze względu na specyficzny charakter wydarzenia, jakim jest Noc Restauracji, restauracja Zagroda Bamberska przygotowała specjalny konkurs kulinarny Chef’s Challenge. W konkursie będą ze sobą rywalizowały dwa zespoły liczące po cztery osoby. Każdy zespół będzie korzystał z pomocy jednego z kucharzy restauracji „Zagroda Bamberska”. Zadanie konkursowe polega na przygotowaniu przystawki i dania głównego na bazie tajemniczego produktu, który zostanie przedstawiony przez Romana Kosmalskiego, Szefa Kuchni restauracji „Zagroda Bamberska”. Restauracja udostępni uczestnikom wszelkie narzędzia i produkty spożywcze niezbędna do przygotowania dań. Zioła dostarczy zaś partner konkursu – firma Swedeponic Polska, która przygotowała dla zwycięzców także upominki. Potrawy przygotowane przez uczestników oceni komisja konkursowa. „Chcieliśmy zrobić coś wyjątkowego, coś co wzbudzi ducha rywalizacji i zaangażuje naszych gości we wspólną zabawę“, mówi Roman Kosmalski, Szef Kuchni „Zagrody Bamberskiej” i pomysłodawca konkursu.
Zgłoszenia do konkursu są przyjmowane elektronicznie do środy (22 maja). Szczegóły znajdują się na stronie internetowej restauracji pod adresem: restauracjazagrodabamberska.pl. Organizatorzy przyjmują zarówno zgłoszenia indywidualne, jak i zgłoszenia grup przyjaciół, którzy lubią dobrą kulinarną zabawę.
Noc Restauracji to przede wszystkim święto smaków, dlatego w restauracji „Zagroda Bamberska” przygotowano specjalne danie nocne – przepiórkę nadziewaną chlebem razowym z dojrzewającą karkówką i szarymi kluskami ze szczypiorem. „Założeniem było zaproponowanie dania regionalnego. Nie co dzień też mamy okazję znaleźć przepiórkę w menu restauracji. To podkreśla wyjątkowość tej nocy“, dodaje Roman Kosmalski. Warto dodać, że w czasie Nocy Restauracji można liczyć na wyjątkowe ceny.