Do tej pory w restauracji na 1 osobę musiała przypadać określona powierzchnia. Od 30 maja ta zasada przestaje obowiązywać. Jednak w punktach gastronomicznych nadal musi być zachowana odpowiednia odległość między stolikami – 2 m. A klienci zanim usiądą do stolika, muszą mieć założone maseczki. Obowiązują również nadal wszystkie wytyczne sanitarne – m.in. dezynfekcja rąk i stolików.
Od 30 maja restauracje i bary hotelowe mogą być otwarte i serwować na sali posiłki gościom. Od 6 czerwca natomiast w hotelach mogą zacząć działać baseny, siłownie, kluby fitness. Właściciele hoteli muszą jednak zachowywać określone zasady sanitarne.
Natomiast od 6 czerwca będzie dopuszczalna organizacja wesel i uroczystości rodzinnych do 150 osób. Weselnicy nie muszą nosić maseczek.
A także działalność mogą wznowić w określonych warunkach sanitarnych możliwa będzie także organizacja targów, wystaw i kongresów.