XX Ogólnopolski Konkurs Win, Miodów Pitnych i…

Newsy

XX Ogólnopolski Konkurs Win, Miodów Pitnych i…

22 czerwca 2011

12-13 maja br. odbyła się jubileuszowa, dwudziesta już edycja Ogólnopolskiego Konkursu Win, Miodów Pitnych i Wyrobów Winiarskich, zorganizowana przez Krajową Radę Winiarstwa i Miodosytnictwa. Honorowy patronat nad wydarzeniem objął Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi, a gospodarzem była firma Centrum Wina. Oficjalne wyniki konkursu oraz protokół z obrad jury ogłoszone zostały 17 czerwca br. w czasie Walnego Zgromadzenia KRWiM w Hotelu Hyatt Regency w Warszawie. Uroczystej gali wręczenia nagród towarzyszyła konferencja prasowa połączona z degustacją nagrodzonych trunków. Komisja sędziowska, składająca się z niezależnych ekspertów winiarskich, sommelierów, technologów i profesorów akademickich, podzielona została na dwa zespoły oceniające kierowane przez Edmunda Kośnika, przewodniczącego KRWiM. Jury brało pod uwagę klarowność, barwę, aromat i smak zakodowanych prób. Gwarancją absolutnej rzetelności i wiarygodności wyników była anonimowość testowanych produktów. Komisja, posługując się 5-punktową skalą, wyróżniła najlepsze wyroby, przyznając złote, srebrne i brązowe medale w poszczególnych kategoriach. Najwyższą ocenę spośród wszystkich zgłoszonych produktów, a tym samym Nagrodę Grand Prix 2011 zdobył miód pitny Dwójniak Grunwaldzki firmy Mazurskie Miody ZPH „Karolina” Bogdan Piasecki.