Statuetki Hermesa „Poradnika Handlowca”, na przestrzeni ostatnich 12 lat, przyznano już ponad 80 handlowcom zarówno z małych i średnich sklepów detalicznych jaki i wielkich międzynarodowych sieci, a także licznym osobowościom świata FMCG. Równolegle wyróżniano również artystów sztuki kulinarnej – Hermesy „Poradnika Restauratora” wręczono już niemal 50 osobowościom branży HoReCa.
W związku z tym, że za kilkanaście dni piłkarze ponownie wybiegną na sportowe areny, tym razem we Francji, gośćmi specjalnymi Gali byli – Sylvain Guiaugué, Pierwszy Radca Ambasady Francji w Polsce oraz Jean-Lous Buer, Pierwszy Radca ds. Rolnych Ambasady Francji w Polsce. Opowiadali o perspektywach współpracy polsko-francuskiej w środowiskach FMCG i HoReCa w roku EURO 2016.
Uczestnicy spotkania mogli także posłuchać Dariusza Szpakowskiego, legendarnego komentatora i dziennikarza sportowego, który opowiadał na temat „Reprezentacja Polski na EURO 2016 – do trzech razy sztuka!”.
Wśród uczestników naszego spotkania miała się znaleźć także zwyciężczyni tegorocznego Australian Open, związana rodzinnie z podpoznańskim Puszczykowem, Andżelika Kerber… ale wyjechała już do Francji, gdzie będzie walczyć o Wielkiego Szlema na kortach Roland Garrosa w Paryżu. W związku z tym odczytany został list jaki tenisistka wystosowała do uczestników spotkania. Szanowni Państwo,
Jestem zaszczycona zaproszeniem na Waszą doroczną Galę. Niestety cykl turniejowy w zawodowym tenisie kobiet obliguje mnie do uczestnictwa w zaplanowanych wcześniej turniejach. W tym czasie będę uczestniczyć i walczyć o kolejny tytuł Wielkiego Szlema na kortach Roland Garrosa w Paryżu.
W związku z powyższym mój udział w państwa uroczystości w tym roku jest niemożliwy.
Czuję się niezwykle zaszczycona Państwa propozycją.
Chciałabym życzyć wszystkim uczestnikom tegorocznej Gali dobrej zabawy, a w życiu zawodowym samych sukcesów.
Z tenisowym pozdrowieniem
Andżelika Kerber
Momentem kulminacyjnym Gali było wręczenie prestiżowych statuetek Hermesów „Poradnika Handlowca” i „Poradnika Restauratora” przyznawanych laureatom przez reprezentatywne kapituły. Najpierw wyróżnienia z rąk Prezesa Wydawnictwa, Wiesława Generalczyka i Redaktora Naczelnego „Poradnika Restauratora”, Beaty Marcińczyk odebrali najlepsi restauratorzy, a w dalszej kolejności uhonorowano przedstawicieli środowiska FMCG.
Kapituła w składzie: Tadeusz Olszański – publicysta, dziennikarz, krytyk kulinarny, autor książek, Joanna Ochniak – przewodnicząca Komitetu Kobiet w Światowym Stowarzyszeniu Szefów Kuchni WACS, prezes Fundacji Gastronomia na Obcasach, oraz Beata Marcińczyk – Redaktor Naczelna Poradnika Restauratora dokonała podsumowania głosów, a tym samym wybrała tych najbardziej przedsiębiorczych w branży HoReCa.
Laureaci Hermesów „Poradnika Restauratora” 2016
Nagroda Specjalna Platynowy Hermes Poradnika Restauratora 2016 – Jerzy Pasikowski, tytan pracy w branży gastronomicznej.
Kategoria – OSOBOWOŚĆ GASTRONOMII – Giancarlo Russo.
Kategoria – SIEĆ HoReCa – Weranda Family
Nominowanymi w niej byli: Weranda Family, Green Way, Domino’s Pizza, Friends TYT oraz Firma Wojtex.
Kategoria – SIEĆ KAWIARNI/LODZIARNI/CUKIERNI – Lodziarnie Firmowe Grycan
Nominowanymi w niej byli: A.Blikle, Lodziarnie Firmowe Grycan, Lukullus, Cukiernia Kachlicki i B&M Wenta.
Kategoria – RESTAURACJA HOTELOWA –Restauracja Hotelu Copernicus Kraków.
Nominowanymi w niej byli: Art Deco Hotel SPA Dr Irena Eris w Polanicy Zdrój i jej Szef Kuchni Paweł Rumowski, Restauracja Smolarnia w Trzciance z Szefem Kuchni Pawłem Salamonem, Restauracja La Maison w Hotelu Leda Spa w Kołobrzegu i jej Szef Kuchni Andrzej Jakomulski, Restauracja BelEtage Hotelu Lublinianka w Lublinie i Szef Kuchni Artur Góra i Restauracja Hotelu Copernicus Kraków z Szefem Kuchni Marcinem Filipkiewiczem.
Kategoria – RESTAURACJA Z TRADYCJĄ – Restauracja Babinicz w Szczawnie Zdroju.
Nominowanymi w niej byli: Restauracja Babinicz w Szczawnie Zdroju i jej Szef Kuchni Wojciech Harapkiewicz, Karczma Rzym w Bydgoszczy i jej Szef Kuchni Michał Skrzypczak, Steakhouse Dębica, której właścicielem i Szefem Kuchni jest Piotr Bassara, Chata Wędrowca Wetlina i jej Szef Kuchni Robert Żechowski oraz Restauracja Pałacu Tłokinia z Szefem Andrzejem Klimkiem.
Kategoria – DYSTRYBUTOR DLA HoReCa –Farutex Bidvest Polska.
Po części oficjalnej zaproszeni goście udali się na uroczysty bankiet w Słodowni+2 w trakcie którego miały miejsce nie tylko rozmowy biznesowe, ale nawiązano również wiele nowych znajomości. Specjalne menu przygotował zwycięzca Top Chef 2015 i laureat Hermesa 2015 – szef kuchni Blow Up Hall – Tomasz Purol.
Frekwencja na tegorocznej Gali była rekordowa. Swą obecnością zaszczyciło nas ponad 260 osób. Zapraszamy ponownie za rok!
Laureaci Hermesów Poradnika Restauratora:
ROK 2005:
Ogólnopolska sieć restauracji: Sfinks Polska
Restauracja hotelowa: Sheraton Warsaw Hotel & Towers
Ogólnopolska sieć cateringowa: Sodexho Polska
Restauracja tradycyjna: Restauracja Delicja, Oborniki Wlkp.
ROK 2006:
Ogólnopolska sieć restauracji: Siesta Restauracje i Catering
Restauracja hotelowa: Sieć Hoteli Mercure
Ogólnopolska sieć cateringowa: Impel Catering
Restauracja tradycyjna: Restauracja Sami Swoi, Poznań
ROK 2007:
Osobowość gastronomii: Karol Okrasa, Szef Kuchni Le Royal Meridien Bristol
Ogólnopolska sieć restauracji: Telepizza Poland Sp. z o.o.
Restauracja hotelowa: Anders Group
Ogólnopolska sieć cateringowa: Party Serwis Catering Melon Sp. J.
Restauracja tradycyjna: Restauracja Ewa Zaprasza, Sasin
ROK 2008:
Osobowość gastronomii: Grzegorz Kazubski, Manager Makro Centrum Horeca
Ogólnopolska sieć restauracji: Da Grasso
Restauracja tradycyjna: Restauracja „Hacjenda”, Poznań
Ogólnopolska sieć cateringowa: LOT Catering
ROK 2009:
Osobowość gastronomii: Jacek Szczepański, Executive Chef Hotelu Bulvar w Toruniu
Ogólnopolska sieć restauracji: Grupa Kościuszko „Polskie Jadło”
Restauracja tradycyjna: Restauracja „U Szwejka”, Warszawa
ROK 2010:
Osobowość gastronomii: Robert Sowa
Restauracja ogólnopolska: Moonsfera Jarosława Uścińskiego
Restauracja hotelowa: Restauracja Hotelu andel’s w Łodzi
Restauracja w regionie: Karczma Pod Kluką w Słupsku
ROK 2011:
Osobowość Gastronomii: Kurt Scheller
Restauracja Hotelowa: La Rotisserie w Mamaison Hotel Le Regina Warsaw – Szef Paweł Oszczyk
Ogólnopolska restauracja tradycyjna: Piotrkowska Klub 97.
Restauracja w regionie: Gościniec Konopielka w Zblewie
ROK 2012:
Osobowość Gastronomii: Marcin Budynek
Restauracja w regionie: Vine Bridge z Poznania
Restauracja hotelowa: Hotel Crocus w Zakopanym
Restauracja ogólnopolska: Gothic Cafe and Restaurant w Malborku
ROK 2013:
Osobowość gastronomii: Krzysztof Szulborski
Restauracja w regionie: Destylarnia w Pałacu Mierzęcin
Restauracja hotelowa: Aruana Hotelu Narvil Conference & SPA w Serocku
Restauracja Ogólnopolska: Atelier Amaro
ROK 2014:
Restauracja Regionalna – Restauracja Pałacowa w Mińsku Mazowieckim
Restauracja Hotelowa – Restauracja Romantyczna w Hotelu SPA Dr Irena Eris Wzgórza Dylewskie
Restauracja z renomą – Restauracja Kuchnia w Bydgoszczy
Ogólnopolska Restauracja Sieciowa – Zapiecek Pierogarnie Polskie
ROK 2015
Osobowość Gastronomii – Andrzej Polan
Restauracja z Renomą – Restauracja Strefa w Warszawie
Restauracja Hotelowa – Blow Up Hall 5050
Restauracja z Tradycją – A nóż widelec w Poznaniu
Sieć HoReCa – Express Kuchnia Marche
Dystrybutor dla HoReCa – Selgros
Platynowy Hermes „Poradnika Restauratora” – Tadeusz Olszański.