XVIII Konkurs Włoskiej Sztuki Kulinarnej „Arte Culinaria Italiana” – listopad 2025

Aktualności

XVIII Konkurs Włoskiej Sztuki Kulinarnej „Arte Culinaria Italiana” – listopad 2025

W dniach 7–9 listopada, w Pałacu i Folwarku Arche w Łochowie – współorganizatora wydarzenia – odbędzie się XVIII edycja Konkursu Włoskiej Sztuki Kulinarnej Arte Culinaria Italiana. Honorowy Patronat nad wydarzeniem objęła Fundacja Leny Grochowskiej. Poradnik Restauratora jest partnerem medialnym tego wydarzenia.

To najstarszy i jeden z najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych w Polsce, nieprzerwanie promujący najwyższe standardy włoskiej kuchni i kultury kulinarnej. Wydarzenie od lat gromadzi znakomitych szefów kuchni, ekspertów, producentów wysokiej jakości produktów oraz pasjonatów włoskiej sztuki kulinarnej.

Konkurs ma na celu promocję obiektów hotelarsko-gastronomicznych inspirowanych kulturą Italii, a także prezentację firm oferujących produkty klasy premium. Jest to również platforma edukacji i integracji środowiska gastronomicznego – zarówno profesjonalistów, jak i miłośników kuchni.

Podczas tegorocznej edycji uczestnicy rywalizować będą w dwóch formatach:

Konkurs dla profesjonalistów:

Jury profesjonalne degustacyjne: Krzysztof Szulborski (przewodniczący jury), Krzysztof Gawlik, Teofilos Vafidis, Janusz Profus, Marcin Soból, Salvatore Bascer, Maicol Guazzini, Kamil Klekowski, Jakub Steuermark, Łukasz Lewandowski, Piotr Sabala, Łukasz Dziemianowicz, Patryk Banaszczuk.

Jury profesjonalne techniczne: Jan Filipczyk, Krzysztof Wierzba, Patryk Kotarba, Tomasz Koprowski.

Koordynatorzy logistyczni: Angelo Russo, Kamil Prusicki, Arleta Żynel.

Uczestnicy: Hotel & SPA Fabryka Wełny (Pabianice) – Paweł Stępniak i Jerzy Szczęśniak, Restauracja Lemon – Resort &SPA (Gródek nad Dunajcem) – Dominik Lorek i Weronika Cięciwa, Restauracja W Muzycznym (Gorzów Wielkopolski) – Daniel Pelechaty i Jakub Grański, Hotel Courtyard by Marriott Warsaw Airport (Warszawa) – Mariusz Banaśkiewicz i Adam Wojtkowski, Restauracja Insieme Sapori Di Casa Sheraton Poznań Hotel (Poznań) – Bartosz Górka i Julia Ratajczak, Arche Zamek (Janów Podlaski) – Dominik Nalborski i Valery Koshewnik, Restauracja Inspector Lounge (Warszawa) – Hleb Prus i Vadym Kostenko, Restauracja Muro (Rzeszów) – Bartosz Biały i Marcin Gwizdała, Restauracja Canoe Lounge (Warszawa) – Maksym Zholtikov i Danil Lashcynin, Hotel BoniFaCio SPA&Sport Resort (Sochocin) – Damian Kaczorowski i Przemysław Langiewicz, Restauracja I love Italy (Jelenia Góra) – Piotr Sierotowicz i Yehor Tsilinskyi, Restauracja Sofa (Piaski) – Tomasz Baranowski i Przemysław Kruszewski.

Konkurs dla Gwiazd, w którym udział wezmą znane osobistości telewizyjne oraz młodzi adepci sztuki kulinarnej

Jury techniczne VIP : Wiesław Bober, Michał Pomaski, Dariusz Ratuszniak.

Koordynator VIP : Arleta Żynel, Piotr Soboń, Sebastian Ołubek, Tomasz Sobczyński.

Uczestnicy: Izabela Trojanowska i Edyta Trojan, Łukasz Drapała i Kacper Godlewski, Radosław Mróz i Mateusz Roguszewski, Aleksandra Kostka i Estera Bodzon, Jarosław Kret i Dominika Burger, Katarzyna Vu Manh i Monika Miśkiewicz, Marcho Bocchino i Filip Grochowski, Kasia Nova i Klaudia Podrucka, Andrzej Grabarczyk z wnuczką Leną Grabarczyk.

Jury degustacyjne VIP: Aneta Żochowska (dyrektor Fundacja Leny Grochowskiej), Klaudia Romanowicz (członek zarządu Grupa ARCHE), Cezary Wołodko (prezes zarządu Poland 100 Best Restaurants), Heidi Handkowska (redaktor naczelna Poradnik Restauratora), Rahman Rasulzade (prezes zarządu Inspector Lounge), Joanna Sobczyk (prezes zarządu Winterhalter Polska), Vito Convertino (prezes zarządu Donna Elisa Pastificio), Krzysztof Remiszewski (Manager Food Service Sokołów).

Szczególnym akcentem tegorocznej edycji będzie udział osób z niepełnosprawnościami, podopiecznych Fundacji Leny Grochowskiej, które – wspólnie z celebrytami – stworzą drużyny startujące w konkursie dla Gwiazd. Osoby te będą również zaangażowane w organizację wydarzenia, stanowiąc jego integralną i inspirującą część.

Pomysłodawcą i organizatorem konkursu jest Giancarlo Russo –włoski szef kuchni, arcymistrz kulinarny, restaurator i autorytet w dziedzinie włoskiej gastronomii w Polsce. Organizacyjnie wspiera go Władysław Grochowski, właściciel i prezes zarządu Arche.

Regulamin profesjonalisci XI 2025

DANE – arkusz zgłoszeniowy 2025

DANIE GŁÓWNE- receptura 2025

Historia Arte Culinaria Italiana — skrót

MAKARON- receptura 2025

OSWIADCZENIE Profesjonaliści 2025