W dniach 7–9 listopada, w wyjątkowej scenerii Pałacu i Folwarku Arche w Łochowie – współorganizatora wydarzenia – odbędzie się XVIII edycja Konkursu Włoskiej Sztuki Kulinarnej Arte Culinaria Italiana. Honorowy Patronat nad wydarzeniem objęła Fundacja Leny Grochowskiej. Poradnik Restauratora jest partnerem medialnym tego wydarzenia.
To najstarszy i jeden z najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych w Polsce, nieprzerwanie promujący najwyższe standardy włoskiej kuchni i kultury kulinarnej. Wydarzenie od lat gromadzi znakomitych szefów kuchni, ekspertów, producentów wysokiej jakości produktów oraz pasjonatów włoskiej sztuki kulinarnej.
Konkurs ma na celu promocję obiektów hotelarsko-gastronomicznych inspirowanych kulturą Italii, a także prezentację firm oferujących produkty klasy premium. Jest to również platforma edukacji i integracji środowiska gastronomicznego – zarówno profesjonalistów, jak i miłośników kuchni.
Podczas tegorocznej edycji uczestnicy rywalizować będą w dwóch formatach:
Konkursie dla Profesjonalistów, skierowanym do kucharzy z uznanych restauracji i hoteli z całej Polski,
Konkursie dla Gwiazd, w którym udział wezmą znane osobistości telewizyjne oraz młodzi adepci sztuki kulinarnej.
Szczególnym akcentem tegorocznej edycji będzie udział osób z niepełnosprawnościami, podopiecznych Fundacji Leny Grochowskiej, które – wspólnie z celebrytami – stworzą drużyny startujące w konkursie dla Gwiazd. Osoby te będą również zaangażowane w organizację wydarzenia, stanowiąc jego integralną i inspirującą część.
Pomysłodawcą i organizatorem konkursu jest Giancarlo Russo –włoski szef kuchni, arcymistrz kulinarny, restaurator i autorytet w dziedzinie włoskiej gastronomii w Polsce. Organizacyjnie wspiera go Władysław Grochowski, właściciel i prezes zarządu Arche.
Regulamin profesjonalisci XI 2025
DANE – arkusz zgłoszeniowy 2025
Historia Arte Culinaria Italiana — skrót
OSWIADCZENIE Profesjonaliści 2025